A so bili - kot nam je dejalo kar nekaj tujih diplomatov - nemalo presenečeni, ker je zunanji minister govoril skoraj izključno o notranjepolitičnih zadevah: o zaupnici vladi Janeza Janše in o ozadjih te zaupnice, o delovanju opozicije, predsedniških volitvah, novinarski peticiji... Da zunanji minister veleposlanike drugih držav podučuje o dogajanju v domovini, je v diplomatski praksi namreč nekaj povsem neobičajnega, nam je dejalo kar nekaj tako tujih kot tudi naših veleposlanikov.

Na MZZ so nam potrdili, da je minister Rupel tujim veleposlanikom govoril o dogajanju v domovini. Kot so nam sporočili, ima MZZ stalne stike z veleposlaniki v Ljubljani, ki se na ministrstvo nenehno obračajo za pojasnila o zunanji politiki Slovenije in o dogajanju v Sloveniji sploh. "Minister za zunanje zadeve je veleposlanike obvestil o ozadjih zaupnice in o pripravah na predsedovanje," so nam povedali na MZZ. Na vprašanje, zakaj se je odločil za pojasnjevanje notranjepolitičnega dogajanja tujim diplomatom, smo izvedeli, da "mora MZZ skrbeti za ugled Republike Slovenije in za ugled Republike Slovenije kot bodoče predsedujoče Svetu EU, torej mora pojasnjevati stvari, ki zadevajo ugled Republike Slovenije".

A kot nam je dejal profesor na FDV Milan Brglez, vsekakor ni običajno, da bi zunanji ministri sklicevali brifinge, na katerih bi tuje veleposlanike informirali o notranjepolitičnih zadevah. To bi bilo morda še sprejemljivo v primeru, če bi bile izredne razmere, državni udar, v sedanjih razmerah v Sloveniji pa bi pričakovali, da bodo predmet brifinga predsedovanje, prednostne naloge v času predsedovanja... Naloga tujih diplomatov je, da poročajo o razmerah v državi, v kateri so, imajo svoje analize, svoja mnenja in za to ne potrebujejo brifingov zunanjega ministra. Zato Brglez deli začudenje s tujimi veleposlaniki nad ravnanjem zunanjega ministra Dimitrija Rupla.

"Od zunanjega ministra in ustanove, ki jo vodi, pričakujejo diplomati samo informacije in komentarje, ki se nanašajo na zunanje zadeve," opozarja tudi dolgoletni veleposlanik, zdaj pa svetovalec predsednika države Ivo Vajgl. In dodaja, da v Sloveniji akreditirani diplomati berejo časopise, poslušajo radio in gledajo TV, poleg tega pa imajo svoje poslovne in zasebne povezave tudi ali predvsem zunaj MZZ. "Rupel jih podcenjuje, če misli, da bo podoba o Sloveniji, ki jo slika tujim diplomatom, zaradi njegove zagnanosti in prislovične pristranskosti kaj boljša, morebiti bo samo nekoliko bolj obarvana," meni Vajgl.

Tudi dolgoletni - zdaj že upokojeni - veleposlanik Zvone Dragan pravi, da se v njegovih diplomatskih izkušnjah od Pekinga, Prage in Varšave ni nikoli zgodilo, da bi zunanji ministri veleposlanikom tujih držav na posebnih brifingih dajali ocene notranjepolitičnih razmer. "Niti pred mnogimi leti na Kitajskem, pred in po dramatičnih dogodkih na Trgu nebeškega miru, nas takratni zunanji minister ni osebno obveščal o notranjepolitičnih kriznih razmerah," poudarja Dragan.