Svetovalka direktorice CMEPIUS Marja Medved je dejala, da se posamezniki s pridobljenimi izkušnjami po vrnitvi v Slovenijo lažje vključujejo na trg delovne sile. "Samo v lanskem letu je bilo temu programu namenjenih dva milijona evrov, za to usposabljanje pa se največ odločajo dijaki," je dejala.

Program LDV je eden izmed sektorskih programov Vseživljenjsko učenje, ki je z letom 2007 glavni program EU na področju izobraževanja in usposabljanja, je pojasnila Medvedova. V tem okviru podpirajo različne projekte, ki so namenjeni področju poklicnega in strokovnega izobraževanja ter usposabljanja.

Projekt mobilnosti je izpostavila kot enega najpomembnejših projektov v okviru programa LDV, saj si posamezniki s pridobivanjem novih znanj in izkušenj v tujih državah povečujejo tudi možnosti zaposljivosti in vključenosti na evropski trg dela. Po njenih besedah gre v okviru projekta mobilnosti za usposabljanje dijakov, oseb na trgu dela in vseh, ki nekako skrbijo za poklicno usposabljanje.

Poudarila je tudi novost programa LDV, saj bo z letom 2008 prek projektov partnerstva prvič mogoče sodelovati v projektu tudi z drugimi tujimi državami. Ob tem je Medvedova omenila projekte prenosa inovacij, s katerimi gre za prenos dobre prakse, ideje ali že uveljavljene vsebine iz tuje države v Slovenijo ali obratno.

Kot je še dejala, je za program LDV v letu 2008 namenjenih več kot dva milijona evrov, od tega dober milijon samo za projekte mobilnosti. Za projekte partnerstev je po njenih podatkih namenjenih okoli 200.000 evrov, za prenos inovacij pa slab milijon.

Medvedova je za STA povedala še, da se na vse razpise največ prijavljajo šole, javni zavodi in izobraževalne organizacije ter podjetja. Po njenih podatkih je bilo v letošnjem letu prijav za projekte mobilnosti 84, od tega so jih odobrili 49, prek njih pa naj bi odšlo po njenih besedah na izobraževanje v tujino več kot 600 posameznikov.

Kot je še dejala Medvedova, se za program mobilnosti, torej izobraževanje in strokovno izpopolnjevanje v tujini, odločajo predvsem dijaki. Zanimanje po njenih besedah narašča iz leta v leto tudi pri zaposlenih oziroma pri prvih iskalcih zaposlitve in pri brezposelnih osebah, ki ostajajo v tujini dalj časa. Posamezniki se največkrat odločajo za izpopolnjevanje v sosednjih državah in sicer z delom v gostinstvu in turizmu.