Kot je ob tem dejala Livnijeva, je slovesno odprtje konzulata simbol, kaj sta Slovenija in Izrael v odnosih že naredila v preteklosti in kaj bosta še storila v prihodnje. Livnijevo je pred odprtjem konzulata sprejel novoizvoljeni predsednik Slovenije Danilo Türk.

Ob odprtju konzulata se je Livnijeva spoznala tudi s predsednikom odbora DZ za zunanjo politiko Jožefom Jerovškom in županom Ljubljane Zoranom Jankovićem. Odprtja se je udeležil tudi gostitelj Livnijeve, zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je ob priložnosti dejal, da ne smemo pozabiti, kako je Izrael pomagal Sloveniji, ko je postala samostojna. Ob tem je spomnil na slovenski pregovor, da prijatelja spoznaš v nesreči. "Upam, da med nami ne bo več nesreče," je dodal. Povedal je tudi, da se "Slovenija zavezuje, da bo v času predsedovanja Evropski uniji in bližnjevzhodnega mirovnega procesa storila vse, da bi bil ta proces čimbolj uspešen".

Türk pa je pred tem danes z Livnijevo spregovoril o bližnjevzhodnem mirovnem procesu in vprašanju varnosti na Bližnjem vzhodu. Livnijeva je pojasnila potek bilateralnih pogajanj med Izraelom in Palestinci ter predstavila zaključke konference v ameriškem Annapolisu, katere cilj je doseči mirovni sporazum do konca leta 2008. Dotaknila sta se več vprašanj, povezanih s pogajanji in vlogo mednarodne skupnosti pri tem, so sporočili iz Türkove pisarne.