Varuhinja je med drugim poudarila, da je treba pri reševanju problematike izbrisanih spoštovati odločbe ustavnega sodišča, Mate pa je Čebašek-Travnikovi podrobneje pojasnil stališče vlade do reševanja tega vprašanja.

Minister in varuhinja sta se v pogovoru o nadzoru nad institucijami, kot so policijske postaje, zapori, center za tujce in azilni dom, dotaknila tudi možnosti za intenzivnejše sodelovanje nevladnih organizacij. To sodelovanje naj bi se oblikovalo zlasti v obliki nudenja funkcionalne pomoči in izvajanja drugih aktivnosti prosilcem za azil v času, ko ti čakajo na odločitev o njihovi prošnji za azil.

Govorila sta tudi o problematiki varnostnih služb, ob čemer je Mate varuhinji človekovih pravic predstavil ukrepanje policije v primerih, kot je bil tragični dogodek pred diskoteko Global. Med drugim je beseda tekla tudi o vprašanju delovnih razmerij v policiji in pritožb zoper delo policistov.

Iz urada varuhinje so še sporočili, da sta se Mate in Čebašek-Travnikova dogovorila tudi za poglobitev sodelovanja na področju boja proti nasilju na vseh ravneh. Strinjala, da je sodelovanje med uradom in ministrstvom za notranje zadeve sicer zelo dobro, kljub razlikam v stališčih.