Hrvaško ministrstvo za kulturo je pred kratkim ugotovilo, da je Galeb v slabem stanju ter da se utegne potopiti. Zaradi tega so pozvali grškega lastnika ladje Johna Paula Papanicolaua, naj prepreči nadaljnje propadanje ladje. Lastnik, ki ima registrirano podjetje Placid Sea v Liberiji, se ni odzval na opozorilo, zato je ministrstvo predlagalo reškim oblastem, naj imenujejo začasnega skrbnika najbolj znane Titove ladje.

Kot je znano, so oblasti takratne državne skupnosti Srbije in Črne gore prodale Galeba podjetju Placid Sea, ki ga je potem pripeljalo v reško ladjedelnico. Lastnik sploh ni poravnaval stroškov za ladjo in delavce, ki so skrbeli zanjo. Zaradi tega se je na trgovskem sodišču na Reki začel postopek rubeža in prodaje ladje. Pravico do prednostnega nakupa imajo hrvaška država, Primorsko-goranska županija in mesto Reka, ki je že nekajkrat napovedalo možnost nakupa Galeba.

Vrednost ladje je ocenjena na 275.194 dolarjev, najnižja sprejemljiva ponudba je 150.000 dolarjev, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Galeb je bil zgrajen leta 1938 v Genovi. Med II. svetovno vojno so ladjo potopili, kasneje pa so jo preuredili v potniško ladjo za takratnega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita. Hrvaški mediji so že večkrat pisali, da je občutljiva navigacijska oprema na ladji, dolgi 117 metrov in s 1930 tonami nosilnosti, precej uničena ali celo odtujena.