Ali vlada po njuni oceni dela dobro? »Kakor kje,« ocenjuje Lojze Peterle, ki ni vesel, ker se reforme niso izvajale s tempom, kot je bil napovedan. Veliko je stvari, ki jih je, pa tudi takih, ki jih ni mogoče pohvaliti, je ocenil. Zmago Jelinčič bi predvsem odpravil »bedast protikadilski zakon«.

Jelinčič ne bi nikakor podelil statusa žrtve vojnega nasilja tistim, ki so sodelovali z okupatorjem. »Najbolj zavržno dejanje je, da izdaš svoj rod in svoj narod,« je ocenil. Lojze Peterle pa je menil, da »ima zgodovina veliko nadstropij«. Ne moremo je spreminjati, ve se, kdo je zmagal in kdo je bil poraženec. Kdor je bil res izdajalec, ne more biti proglašen za žrtev, je poudaril.

Josip Broz Tito je po oceni Zmaga Jelinčiča pozitivna osebnost, ki pa ima tudi negativne plati. Je kot močno zdravilo: ima stranske učinke, a bolezen pozdravi. Lojze Peterle Titu ne odreka pozitivnih odločitev, kot pravi, »tudi v diktaturah trava raste«, vendar pa je sam pristaš demokracije.

Zmago Jelinčič ne podpira stoodstotnega državnega financiranja zasebnih šol, niti kakršno koli obliko verskega pouka v šoli. Peterle pa ocenjuje, da bi bilo v šoli treba vzgajati v smeri spoštovanja drug drugega. Ni za verouk kot pouk o veri, torej da bi šola delala vernike, je pa za to, da vsi v šoli slišijo nekaj o veri.