Odgovornost za to je v prvi vrsti pripisal sebi, krivdo pa zvalil tudi na Kad in Sod ter takratno predsednico nadzornega sveta Kada ter nekdanjo državno sekretarko na ministrstvu za gospodarstvo Andrijano Starina Kosem, ki zdaj dela v poslovnem sistemu Pivovarne Laško.

Kot je premier Janša dejal v včeraj objavljenem intervjuju v Magu, je bila prodaja Mercatorja sicer zakonita, cena realna, postopek pa transparenten. Pokazalo pa se je, da koncentracija lastništva ni bila uporabljena za prodor na trge v regiji in širše, kot sta obljubila kupca, ampak prej za krepitev domačega monopola, vključno z medijskim (kot je znano, se je Pivovarna Laško v zameno za vstop v Mercator začasno odpovedala vplivu na upravljanje časopisne hiše Delo).

Ob tem velja omeniti, da je računsko sodišče Kadu in Sodu, potem ko so revizorji pri prodaji deležev v Mercatorju ugotovili številne nepravilnosti in nesmotrnosti, Kadu in Sodu naložilo množico popravljalnih ukrepov. Med drugim so revizorji ugotovili, da obstaja tveganje, da pri prodaji nista iztržila najvišje kupnine in nista ravnala učinkovito. Sklada sta napotke sodišča upoštevala.

Odziv na Janševo kritiko, da krivdo za prodajo Mercatorja nosita Kad in Sod, smo skušali dobiti tudi pri direktorju Soda Marku Pogačniku in predsedniku uprave Kada Tomažu Toplaku, a se na klice nista odzvala.

Janševe izjave so sicer že sprožile številne odzive. Takratni predsednik uprave Mercatorja in zdajšnji ljubljanski župan Zoran Janković je dejal: "Zdaj je zelo jasno, da je bil Mercator prodan kot cena za obvladovanje Dela. Da Janša govori, da je bila prodaja transparentna in v skladu s pravili iz prejšnjih prodaj, da pa mora krivdo iskati pri sebi, ne gre skupaj. Prodaja ni bila narejena, kot je bilo treba. Kupec je bil vnaprej določen," je bil kritičen. Kot je še dejal, je Janša očitno ocenil, da je čas, da vse pove. Glede finančnega oškodovanja davkoplačevalcev je dejal, da je trdno prepričan, da ni bila preverjena možnost, da se doseže višja cena. "Imeli so tudi našo ponudbo, pa nas niti na pogovor niso povabili."

Glede na to, da je Janša prodajo Mercatorja ocenil kot napako, nas je zanimalo, kaj namerava v zvezi s tem storiti. Predstavnik za stike z javnostmi vlade Valentin Hajdinjak je v premierjevem imenu odgovoril, da je "intervju predsednika vlade Janeza Janše za Mag sam po sebi dovolj zgovoren in v tem trenutku ne potrebuje dodatnih pojasnil."

Naj ob tem spomnimo, da je Janša 27. septembra 2005 na poslansko vprašanje poslanca SD Dušana Kumra, ali bo ukrepal zoper odgovorne, ki so dopustili oškodovanje davkoplačevalcev ob prodaji Mercatorja, odgovoril: "Vlada je dolžna ukrepati, kadar pristojni organi ugotovijo, da je bilo kaj narobe." Na očitke, da je šlo pri prodaji za politično korupcijo, pa je odgovoril, da je imel o poslu veliko pogovorov, da pa nista niti on osebno niti vlada odločala o konkretnih poslovnih aktivnostih, določala cene delnic ali kakšnih drugih transakcij.

barbara.hren@dnevnik.si