Predsednik vlade glede prodaje Mercatorja ne odriva odgovornosti od sebe, saj bi vlada po njegovem mnenju, čeprav nima formalnih pristojnosti, lahko preprečila prodajo, če bi menila, da gospodarstveniki ne bodo držali besede. "Pričakovali smo demonopolizacijo, in ne nasprotno. Ne izključujem pa možnosti, da so nekateri, ki so postopke vodili operativno, vedeli kaj več," je dodal premier in pri tem omenil takratno predsednico nadzornega sveta Kad.


Janša obžaluje, da se opozicija ni odločila podpreti vlade pri projektu predsedovanja EU. Opozicija po njegovem prepričanju ne bi izgubila ničesar, vlada pa podpore ne bi mogla zlorabiti. "Država bi bila lahko navzven enotna. Danes pa vsa Evropa ve, da je vladna koalicija pri tem projektu osamljena," ugotavlja Janša.


Po njegovem mnenju bodo interpelacije in morebitne grožnje z referendumi fizično ovirale delo ministrov med predsedovanjem. Pri tem je Janša spomnil, da so bili sami, ko so bili v opoziciji, ostri v kritiki, a hkrati državotvorni. "V tem mandatu je opozicija veliko močnejša in v znatno boljšem položaju. Je pa bistveno manj državotvorna in pogosto nenačelna," ugotavlja premier.