Znano je, da starši, ki se ukvarjajo s športom, v šport skoraj praviloma vpeljejo tudi svoje otroke, vendar kaže, da je korelacija aktivni starši – aktivni otroci večja, kot so menili doslej.

Znanstveniki so v študijo zajeli skoraj pet tisoč otrok v starosti 10 in 11 let in tri dni po 10 ur na dan sledili, ali in kako so bili slednji fizično aktivni. Intenzivnost in frekvenco gibanja so nadzorovali z akcelometri, ki so jih otrokom namestili okoli gležnjev. Podatke so analizirali in jih primerjali s podatki iz vprašalnika o preživljanju prostega časa, ki so ga izpolnili starši. Vprašalnik je vključeval tudi vprašanja o kajenju in športni aktivnosti staršev v najzgodnejšem otroštvu.

 Izkazalo se je, da so se otroci staršev, ki so bili tudi samo aktivni, gibali več, vendar je bila korelacija močna le pri nekaterih merjenih faktorjih. Znanstveniki so zaključili, da bodo zdaj laže izbrali pomembne motivacijske elemente in jih vključili akcije osveščanja o izjemnem pomeni športa za zdravje in razvoj otrok.