Med dvoranskimi športi postaja po svetu vse bolj priljubljen kikboks, dinamična in zanimiva oblika rekreacije.

Kikboks je razmeroma mlad borilni šport, ki se je v 70. letih prejšnjega stoletja razvil v Ameriki in razširil po svetu. Je oblika boksa in nožnih tehnik, ki so prevzete iz drugih veščin. Čeprav izhaja iz karateja, ga je izpopolnil v tehniki in ga iz borilne večine spremenil v množičen borilni šport. Poznamo tri glavne vrste kikboksa, ki se razlikujejo po načinu treninga in tekmovanja. To so semi contact, light contact in full contact. Kar se na prvi pogled zdi surov borilni šport, v tujini in pri nas postaja priljubljena oblika rekreativne vadbe, ki vsako leto privabi več navdušencev vseh starosti in obeh spolov.

Zakaj je rekreativni kikboks tako privlačen za širše skupine športnih navdušencev, razlaga Urška Dolinšek, trenerka borilnih športov: »Kikboks in drugi borilni športi, ki temeljijo na ročnih in nožnih tehnikah, zelo kompleksno delujejo na organizem posameznika in mu ponujajo celostni razvoj. Kdor se s tem športom ukvarja, pridobiva gibljivost, moč, ravnotežje in oblikuje vse mišične skupine.«

Vadba rekreativnega kikboksa navadno poteka v manjših skupinah, za trening pa potrebujemo oblačila, ki omogočajo velik razpon gibljivosti telesa. Od druge opreme so priporočljive še rokavice. Dinamična skupinska vadba ni primerna za nosečnice in tiste, ki imajo kakšne resnejše poškodbe. V dveh do treh mesecih lahko z rednim treningom osvojimo osnove rekreativnega kikboksa, medtem ko efektiven udarec, ki ima v sebi moč in natančnost, lahko treniramo leta in leta. Prisotnost trenerja pri skupinski vadbi zagotavlja pravilno in postopno treniranje tehnike in udarca, zato ob pravilnih udarcih ne bi smelo priti do poškodb. Trening je načeloma srednje do visoko intenziven, vendar se po intenzivnosti lahko prilagaja posamezniku. Pri kikboksu so zelo pomembni motorično znanje, telesna pripravljenost, disciplina in samoobvladovanje. Z ogrevanjem in sproščanjem vred lahko trening traja največ uro in pol, saj morajo energija, moč in koncentracija posameznika vzdržati napore. Urška Dolinšek dodaja, da ima vadba rekreativnega kikboksa veliko pozitivnih učinkov na zdravje. »Vsi nožni udarci izvirajo iz bočnega predela, zato ta šport oblikuje bočni predel telesa, kar je morda še posebno pomembno pri dekletih. Vsekakor sta pomembni tudi koncentracija, ki jo razvijamo pri udarcih na posamezno točko, in vztrajnost, kajti pri zaporednih udarcih je prisoten napor in samo z vztrajnostjo lahko take napore tudi vzdržimo.« Za začetnike in tiste, ki jim je kikboks le popestritev k drugi rekreaciji, priporoča trening najmanj dvakrat na teden, vmes naj bo dan počitka.