Namen urediti lastništvo in trg

Kot poudarja vlada, se je že v lanskem letu izkazalo, da je osnovni problem primernega varovanja in zaščite ter celostne ureditve trga njegovo lastništvo. Zaradi neurejenih razmer je bil vložen celo predlog posebnega zakona za trg. V komisiji, ki jo je ustanovila vlada, so pravni strokovnjaki, predstavniki ministrstva za okolje in prostor ter ministrstva za kulturo. Med lastniki oz. solastniki in uporabniki zemljišč ter drugimi zainteresiranimi tečejo intenzivna pogajanja, ki pa zaradi različnih stališč in natančnih dogovarjanj še niso povsem usklajena.

V pogajanjih predstavniki vlade zasledujejo tiste cilje, ki so bili kot prednostni navedeni tudi v predlogu zakona: urediti vprašanje lastništva, urediti trg in ga celostno zavarovati skupaj z njegovo zgodovinsko, likovno in simbolno vrednostjo ter zagotoviti ustrezno lastništvo ploščadi. Predvideno je, da se ploščad primerneje uredi in zmanjša ali ukine parkirišče na ploščadi.

Osnutek nove zaščite še čaka

Na ministrstvu za kulturo so od pristojnega Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije dobili predpisane strokovne podlage in pripravili osnutek nove zaščite, ki pa zaradi dogovora vlade čaka, da se razjasni lastninsko stanje, ki je pogoj za ustrezno vzdrževanje in varovanje trga. Ugotovitev lastništva je torej predpogoj za to, da se pristopi k ureditvi statusa Trga republike v Ljubljani, poudarja vlada.

Poslanec Jelinčič je namreč v pisni poslanski pobudi vlado vprašal, ali je že pripravila ustrezno podlago za razglasitev in sklenitev dogovora med vlado in Mestno občino Ljubljana za razglasitev Trga republike v Ljubljani za kulturni spomenik državnega pomena oziroma kaj je storila v tej smeri.