Puranoma, ki jima je letos pripadla čast, da sta se izognila usodi milijonov pripadnikov svoje vrste, ki bodo na zahvalni dan končali na praznični mizi, sta s farme v Duboisu v ameriški zvezni državi Indiana. Po slovesnosti pred Belo hišo so ju posadili v prvi razred letala in ju odpeljali v Disney World na Floridi, kjer bosta na čelu Disneyjeve parade ob zahvalnem dnevu, nato pa bosta mirno živela v kmečki hiši Mikija Miške v parku Čarobno kraljestvo.

Bush je še povedal, da so za praznik, ki je povezan z žetvijo, Američani hvaležni za bogat pridelek, s katerim lahko nahranijo na milijone ljudi, hvaležni so vsem tistim, ki pomagajo potrebnim, zaposlenim, ki zagotavljajo napredek države, predvsem pa vojakom, ki jamčijo za varnost Američanov.

Tradicijo pomilostitve puranov je leta 1947 začel predsednik ZDA Hary Truman in se je obdržala, ne glede na to, da na zahvalni dan milijoni drugih puranov končajo v pečici. Povprečni Američan menda na leto zaužije skoraj sedem kilogramov puranjega mesa, največ prav vsak četrti četrtek v novembru. Ameriška tradicija praznovanja zahvalnega dne po legendi sega v čase prvih priseljencev, ki so jih prijazno pogostili Indijanci.