Vlada je besedilo predloga zakona določila na dopisni seji in ga je državnemu zboru posredovala za obravnavo po skrajšanem postopku. V sporočilu za javnost pojasnjuje, da je predlagana novela v državnem zboru že prestala tri obravnave in javno predstavitev mnenj, zato je skrajšani postopek po mnenju vlade upravičen.



S predlaganim zakonom se zasleduje cilj uvedbe kontinuiranega in usmerjenega spremljanja, ugotavljanja in zagotavljanja večje kakovosti v vzgoji in izobraževanju ter zaključek uvedbe novega načina financiranja na področju srednjega šolstva, so še zapisali.



Kot je znano, je državni zbor danes ob ponovnem odločanju s štirimi glasovi za in 29 glasovi proti zavrnil potrditev novele ZOFVI. Potem ko je premier Janez Janša že v ponedeljek opoziciji ponudil črtanje spornih točk iz novele zakona, je minister za šolstvo in šport Milan Zver danes poslancem predlagal, naj novelo zavrnejo, hkrati pa napovedal, da bo vlada pripravila nov predlog zakona, ki ne bo vključeval najbolj spornih točk, kot sta 100-odstotno financiranje zasebnih šol in t.i. glavarina za srednje šole.

Vprašljivo financiranje zasebnih šol

Uvodoma je v imenu državnega sveta, ki je izglasoval odložilni veto na novelo ZOFVI, spregovoril predstavnik za področje vzgoje in izobraževanja pri interesni skupini negospodarskih dejavnostih Zoltan Jan. Jan je spomnil, da noveli niso nasprotovali le sindikati, ampak tudi številne organizacije iz pedagoško-izobraževalne sfere, kar po njegovem zbuja vprašanje, kako bi zakon sploh zaživel v praksi. Zakon po mnenju svetnikov ni v celoti sporen, je pojasnil Jan, ki je obenem opozoril na najbolj vprašljive rešitve, predvsem financiranje srednjih šol glede na učenca ter 100-odstotno financiranje programov zasebnih šol.

Skrajna konsekvenca sprejetja zakona bi namreč lahko bila ukinitev javnega šolstva, je opozoril Jan. Spomnil je tudi, da je prevzemanje financiranje zasebnih zavodov s strani države lahko zaskrbljujoče zaradi možnosti razraščanja brezštevilnih zasebnih zavodov.

Zver: Zakon prinaša tudi mnogo dobrega

Šolski minister Milan Zver je pojasnil, da bi z zavrnitvijo ZOFVI padle številne dobre in nujne rešitve, kljub temu, da sta sporni morda le dve. Zakon namreč prinaša brezplačne učbenike za celotno osnovno šolo in brezplačno podaljšano bivanje do 5. razreda. Blokada zakona bi onemogočila tudi nujne spremembe učiteljskega profila po bolonjski reformi, zastala pa bi modernizacija srednjih šol, ki je že v teku. Med pozitivnimi rešitvami, ki bi padle v vodo, je Zver naštel še t.i. protipedofilski člen, možnost javno-zasebnega partnerstva v poklicnem in strokovnem izobraževanju ter program učenja slovenščine za tujce.

Zaradi grožnje z referendumom s strani opozicije, ki bi za eno leto zamrznila sprejetje zakonodaje, je Zver poslance pozval, naj ne glasuje za novelo ZOFVI. Hkrati je napovedal, da bo vlada pripravila nov predlog zakona, ki ne bo vseboval najbolj spornih točk.