O sporni šolski zakonodaji bo, če bo razpisan referendum, potekala široka javna razprava in šolsko ministrstvo se bo močno vključilo vanjo, zatrjuje Zver. "Staršem bomo pojasnili prednosti, ki jih prinaša zakon," pravi. Povedali jim bodo, da z njim želijo povečati vlogo staršev na šolskem polju, uvajajo brezplačne učbenike in pedofilski člen. "To so stvari, ki morajo pritegniti starše. Težko si predstavljam, da bi bilo javno mnenje proti," še dodaja minister.

Podobno kot z zavarovalniškim

Siliti naprej s šolskim referendumom bi bilo v tem trenutku popolnoma neprimerno, je prepričan glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja znanosti in kulture Branimir Štrukelj. Spremembe, ki jih predlaga vlada, po njegovem nimajo podpore niti pri strokovnjakih pa tudi pri partnerjih in državljanih ne.

S šolskim referendumom se utegne zgoditi podobno kot z zavarovalniškim, pravi strokovnjak za javnomnenjske raziskave na Fakulteti za družbene vede dr. Samo Uhan. Tudi široka javna razprava po njegovem mnenju ne bo pomagala. "Saj vlada trdi, da to že zdaj počne."

Če bo morebitni referendum doživel slab rezultat, "to ne bo slab rezultat zame ali za ministrstvo, pač pa za vse starše, otroke, šole", pravi minister Zver. Spremembe, ki jih prinaša šolska zakonodaja, so namreč po njegovem nujno potrebne, njihova zavrnitev pa bi pomenila zastoj razvoja šolstva.

Ne proti vladi, proti njenemu ravnanju

Iz nedeljskega referenduma se po Uhanovem mnenju da naučiti to, da referendum postaja orodje političnega komuniciranja. Sporočilo po njegovem ni bilo toliko, da so ljudje proti vladi, temveč so proti načinu, na katerega vlada ponuja svoje rešitve. Vlada si namreč po njegovem napačno razlaga svoj mandat - da ga ima zato, da lahko počne, kar želi. "Na tak način se nižajo standardi demokracije," opozarja Uhan.

Edino primerno bi bilo zakon vrniti v fazo razprave, meni Štrukelj. Z novimi usklajevanji bi lahko našli razumen konsenz med vlado, strokovnjaki in partnerji. Zaradi odložilnega veta, ki ga je državni svet sprejel konec oktobra, bodo poslanci na novembrski seji ponovno odločali. Če tudi veto državnega sveta ne bo zalegel kot opozorilo o neustreznosti zakona, pa opozicija napoveduje referendum.