Po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića se bo vsem tem zemljiščem konec leta spremenila namembnost, tako kot tudi delu zemljišča, ki ga je občina poleti kupila na Brdu in kjer bi po nekaterih ocenah lahko zgradili 200 stanovanj. Dobra novica za občinski stanovanjski sklad je tudi ta, da so pred kratkim sklenili prodajno pogodbo z Vegradom AG za nakup dvakrat po 150 stanovanj v Celovških dvorih, soseski na območju nekdanje Avtomontaže, kjer rase kar 821 stanovanj.

Direktorica Javnega stanovanjskega sklada MOL Jožka Hegler je pojasnila, da je vrednost prvih 150 stanovanj, ki jih bodo predvidoma prevzeli leta 2009, 19,19 milijona evrov. Z denarjem za nakup prvega paketa stanovanj po njenem mnenju ne bo težav, Janković pa je včeraj napovedal, da imajo težave z dajanjem novih bančnih poroštev za posojila skladu zaradi izgubljenega denarja po novem zakonu o financiranju občin.

Ključni projekt mestnega stanovanjskega sklada še naprej ostaja soseska Stanežiče, za katero so pridobili posebno pravno mnenje o lastništvu zemljišč, ki kaže, da sklad kmetijskih zemljišč in gozdov ne more uveljavljati lastništva na tem območju. Tako bo prihodnje leto in leta 2009 treba v Stanežičah zgraditi povezovalni kanal med Brdom in Zalogom ter urediti vodovodno in energetsko oskrbo za megasosesko z okoli 3000 stanovanji ter vso spremljajočo družbeno infrastrukturo.

Novost občinskega stanovanjskega sklada bo v prihodnje tudi ta, da bodo na trgu najemali stanovanja in jih naprej oddajali v neprofitni najem. V skladu ocenjujejo, da bo takšnih stanovanj okoli 40. Razmišljajo tudi o nakupih po modelu deljenega lastništva in iščejo priložnosti za nakup najmanj 50 stanovanj hkrati, ki bi jih lahko kasneje ponudili podnajemnikom.