Volitve doslej "fantovski krožek"

Giuliani si nabira glasove tudi med konservativno krščansko desnico, Clintonova pa zaradi neodločnosti na zadnjem televizijskem soočenju v Philadelphiji ni izgubila veliko prednosti pred zasledovalci.

Clintonova zanesljivo vodi s 45 odstotki podpore demokratskih volivcev pred senatorjem Barackom Obamo iz Illinoisa (22 odstotkov) in nekdanjim senatorjem iz Severne Karoline Johnom Edwardsom (12 odstotkov). Preostala skupina kandidatov je še vedno daleč zadaj. Nekdanja prva dama ZDA tako zanesljivo ohranja svojo prednost ne glede na vse napade nasprotnikov in medijskih komentatorjev, ki jih moti, da je opozorila na dejstvo, da so bile predsedniške volitve v ZDA doslej "fantovski krožek".

Med njenimi neutrudnimi kritiki je na prvem mestu sicer republikanec Giuliani, ki z 29 odstotki podpore vodi pred nekdanjim senatorjem iz Tennesseeja Fredom Thompsonom (19 odstotkov), senatorjem iz Arizone Johnom McCainom (13 odstotkov), nekdanjim guvernerjem Massachusettsa Mittom Romneyjem (12 odstotkov) in malce presenetljivo nekdanjim guvernerjem Arkansasa Mikeom Huckabeejem (10 odstotkov), ki velja za krščanskega konservativca s "prijaznim obrazom". Huckabee zagovarja vsa stališča konservativne desnice glede splava in homoseksualcev, vendar nikomur ne grozi z večno pogubo in dovoli drugačna mnenja.

Giuliani rezervna izbira

Sodeč po naraščanju podpore socialno liberalnemu Giulianiju pa ameriška krščanska desnica postaja vse bolj pragmatična. Anketa AP ugotavlja, da je Giuliani druga izbira 33 odstotkov teh volivcev, kar pomeni, da bodo volili zanj, če ne zmaga njihova prva izbira. Giuliani je sicer "rezervna izbira" za 52 odstotkov vseh republikancev. Nekdanji newyorški župan za zdaj uživa slovesu kandidata, ki lahko zmaga v tradicionalno demokratskih državah, vendar pa se mora otepati škandalov.

V četrtek je priznal, da je naredil napako, ko je leta 2004 svojega nekdanjega policijskega komisarja New Yorka Bernarda Kerika predlagal predsedniku Georgeu Bushu za domovinskega ministra. Kmalu po najavi nominacije so prišli na dan številni škandali, kot so obtožbe o vezeh z mafijo in Kerik je uradno odstopil od kandidature, ker ni plačal davkov za varuško svojih otrok. V resnici pa je odstopil zaradi hudega škandala, ker je v času čiščenja ruševin po 11. septembru 2001 izkoriščal stanovanje namenjeno reševalcem za ljubezensko afero s svojo ljubico.