Vlada bo nadaljevala odprodajo svojih naložb, saj je na aktualen seznam za odstrel postavila Tekel Tobacco, od prodaje katerega pričakuje več kot milijardo dolarjev prilivov. Do leta 2010 naj bi nadaljevali odprodajo deležev v nacionalni loteriji, cestnih infrastrukturnih objektih, tovarnah sladkorja in pristaniščih, kar naj bi samo v letu 2008 za proračun pomenilo 11,8 milijarde dolarjev prilivov. Način prodaje večine teh podjetij naj bi bil prek inicialne javne ponudbe (IPO).

Podjetje Vestel, proizvajalec bele tehnike, je objavilo podvojitev svoje proizvodnje v naslednjih treh letih na 12 do 15 milijonov izdelkov. Dejansko naj bi Vestel Elektronik prodal 22,5-odstotni delež v Vestel White Goods Whirlpoolu, kar bi podjetju s trenutno tržno kapitalizacijo v višini pol milijarde dolarjev prineslo 150 milijonov dolarjev. Tako bi obe podjetji v skupnem projektu imeli enakovredna, 50-odstotna deleža. Prodaja bele tehnike se je sicer septembra glede na enako obdobje lani zmanjšala za 11,2 odstotka, medtem ko se je izvoz povečal za 4,7 odstotka, do konca leta pa naj bi dosegel skoraj 20-odstotno rast. Ob uspešni realizaciji posla bi pričakovani kazalec P/E za leto 2007 znašal 4,26, EV/Sales pa 0,19, vendar negotovost vzbuja nejasna strategija o namembnosti tega denarja.

Močna lira zmanjšuje visoko zadolženost države, vendar hkrati negativno vpliva na izvoznike, ki tako postajajo nekonkurenčni. Tako je največji domači jeklar Eregli Demir Celik že napovedal ustavitev izvoza zaradi šibkega dolarja in velikega obsega naročil, kar so analitiki sprejeli z odobravanjem, saj je tečaj na tedenskem nivoju pridobil skoraj 5 odstotkov. Trdnost valute je podkrepljena tudi z objavljenimi turističnimi prilivi, ki so v prvih devetih mesecih znašali 14,6 milijarde dolarjev, kar v domači valuti sicer pomeni neznatno rast glede na leto prej. Za primerjavo naj dodamo, da znaša pričakovani primanjkljaj tekoče bilance za leto 2007 36,2 milijarde dolarjev, kar je enako 7,4 odstotka bruto nacionalnega proizvoda.

Ministrstvo za promet je objavilo, da bo dolgo pričakovano zmanjšanje davka na telekomunikacije na agendi šele prihodnje leto, udejanjeno pa leta 2009. Znižanje naj bi bilo postopno, višjo neto maržo pa lahko pričakuje tudi Turkcell. Trenutno znaša ta stopnja davka 25 odstotkov, poznavalci trga pa so pričakovali hitrejše zniževanje te pomembne postavke proračunskih prihodkov.

Prispevek izraža stališče avtorja in ne nujno tudi družbe, v kateri je zaposlen. Avtor je zaposlen kot finančni analitik v Abanki Vipi, Slovenska 58, Ljubljana. Prispevek ne predstavlja priporočila za nakup ali prodajo delnic. Tako avtor kot tudi družba (vključno s povezanimi osebami), v kateri je zaposlen, v svojem portfelju trenutno nimata vrednostnih papirjev, ki so omenjeni v komentarju. Viri podatkov: Deutsche Bank, Bloomberg, Oyak Securities, NBGI, Deniz Cruise, letna poročila. Nadzorni organ: ATVP, Ljubljana.