Obkrožala jo bosta na eni strani nižji, stanovanjski stolp, na drugi pa višji (18-nadstropni), poslovni stolp, poleg tega pa še dve petnadstropni stanovanjski vili in petnadstropna trgovska hiša. Pod vsem kompleksom je predvidenih šest podzemnih etaž s 1100 parkirnimi prostori. "Upam, da bo ta urbani projekt dvignil Ljubljano na novo raven in da bo novo kulturno središče v veselje Ljubljančanom in vsem drugim obiskovalcem," je na Magistratu na včerajšnji javni predstavitvi delno spremenjenega projekta novega kompleksa na mestu starega Kolizeja poudaril vlagatelj Anderlič.

Vrednost celotne naložbe je ocenil na 180 milijonov evrov, od tega 70 milijonov evrov za novo koncertno-operno dvorano. Pripomnil je, da bo gradil sam oziroma da nima sovlagateljev, pri gradnji dvorane pa računa na javno-zasebno partnerstvo v obliki fundacije. Ljubljanski župan Zoran Janković, ki je v atriju mestne hiše odprl razstavo o tem projektu, je zanikal možnost, da bi pri tem partnerstvu sodelovala tudi mestna občina. Vlagatelju pa je čestital za pogum, da je pripravil tak projekt, ki je zdaj na ogled Ljubljančanom in strokovni javnosti, predvsem arhitektom, ki so imeli ob vlagateljevi izbiri projekta nizozemskih arhitektov za novi "Kolizej" pred tremi leti vrsto kritičnih pomislekov in pripomb, še posebno glede njegove obsežnosti in višine.

Nizozemski arhitekt Neutelings, avtor kritiziranega prvonagrajenega projekta, je včeraj povedal, da je predstavljeni projekt plod večmesečnega trdega dela in prilagajanja v sodelovanju z mestno občino in inženirji. "Projekt je zdaj še boljši," je ocenil. Najbolj sporno višino stolpa so s 96 znižali na 76 metrov, tako da je vrh stolpa zdaj na ravni grajskega dvorišča. Omenil je, da bodo stavbe v barvi kamna, vmes bo tudi veliko steklenih površin, blagovno hišo bodo od zunaj krasile slike iz bližnjih muzejev in galerij ter iz aktualnega kulturnega dogajanja v Ljubljani.

Ljubljanski podžupan Janez Koželj je poudaril, da je njemu še vedno bolj všeč drugonagrajeni projekt finskega arhitekta, kot mestni urbanist pa si je prizadeval, da so projekt, ki ga je izbral vlagatelj, prilagodili pogojem, ki veljajo za vse novogradnje v ožjem središču mesta. "Projektante sem oskrbel z vrsto analitičnih podatkov, da bi razumeli zgodovino, zgradbo in identiteto mesta ter temu ustrezno predelali prvotni projekt, da bi bolj ustrezal strokovnim vidikom. Tako se je projekt znižal pa tudi stavbna gmota se je skrčila s prvotnih 98.000 na 83.000 kvadratnih metrov površine. Sedanja arhitekturna zamisel je bolj uglašena z okoljem, ni pa izgubila razmerij, ki so avtorsko delo. Spoštuje tudi mestni obris z mestno dominanto gradu, hkrati pa novi kompleks s kulturnim središčem lepo zaključuje ljubljansko kulturno os s Cankarjevim domom na drugi strani," je ocenil Koželj.

Za gradnjo novega kompleksa se bo moral najprej umakniti stari Kolizej, ki je z zdaj še zaščiten kot kulturni spomenik lokalnega pomena. Podžupan je napovedal, da bodo mestnemu svetu predlagali, da odlok o njegovi zaščiti umakne. "Stari Kolizej dejansko nima velike arhitekturne vrednosti, pač pa ima zgodovinsko, ki jo bo nova stavba le nadgradila," je prepričan velikopotezni vlagatelj Jože Anderlič.