Opozorilo peticije po njunih besedah velja vsem političnim silam in lastnikom medijev v državi. Od 10. do 22. septembra je peticijo podpisalo 438 slovenskih novinark in novinarjev.

Peticija tudi do EU

Peticijo sta njuna pobudnika v vednost poslala na več kot 320 naslovov v tujini, med drugim voditeljem držav članic Evropske unije, mednarodnim organizacijam in številnim tujim medijem. Poglavitni vzrok za podpisovanje peticije je dejstvo, da je sedanja slovenska vlada zlorabila pomanjkljivosti medijske zakonodaje, ki je bila sprejeta v času prejšnjih vlad in je hkrati že na začetku mandata spremenila oba medijska zakona, navajata pobudnika.

Velik odziv

Po uspešnem začetku sta pobudnika za nadaljnje zbiranje podpisov pooblastila novinarsko društvo in sindikat. Tako se podpisi od današnjega dne naprej v času uradnih ur zbirajo na sedežu Društva novinarjev Slovenije in Sindikata novinarjev Slovenije na Wolfovi 8 v Ljubljani. Zgaga je izrazil zadovoljstvo, da so se na podpis peticije odzvali tako številni novinarji in opomnil, da je to število za lažjo predstavo primerljivo z več kot 16.000 nemškimi novinarji.

Tudi Drnovšek je večkrat opozoril

Z vsebino peticije in seznamom podpisnikov se je seznanil tudi predsednik države Janez Drnovšek. Dejal je, da je tudi sam že večkrat opozoril, da kakršnokoli omejevanje svobode izražanja in poseganja v avtonomnost dela novinarjev pomeni poseganje v temeljna načela demokracije, so sporočili z urada predsednika republike.

Novi direktorji in uredniki ne spoštujejo novinarske avtonomije

Podpisniki v peticiji predsednika vlade Janeza Janšo obtožujejo omejevanja medijske svobode. Z nastopom sedanje vlade je od leta 2004 prišlo do sprememb kapitalske sestave, ki so omogočile zamenjavo večine predsednikov uprav, članov nadzornih svetov in urednikov večine osrednjih slovenskih medijev. Novi direktorji in uredniki ne spoštujejo novinarske avtonomije in cenzurirajo novinarske vsebine, ki so kritične do oblasti, je zapisano.

Vsebinski popravki člankov

V peticiji je med drugim navedeno, da novi direktorji in uredniki ne spoštujejo novinarske avtonomije in cenzurirajo novinarske vsebine, ki so kritične do oblasti. Cenzura se v slovenskih medijih nanaša na vsebinske popravke člankov brez avtorjevega soglasja, neobjavo naročenih člankov brez pojasnila, omejevanje poročanja o nekaterih politično občutljivih temah in prepoved dostopa vladi nevšečnim mnenjskim voditeljem do določenih medijev.

Opozorjeno je tudi, da prihaja do odpovedi delovnih razmerij novinarjem, degradacij, odvzemov delovnih področji, premeščanj, diskriminacij in šikaniranj. Peticijo sklene misel ob bližnjem predsedovanju Slovenije Evropski uniji: "Kakšno bo sporočilo državljanom Evropske unije, če ji predseduje država, v kateri so pritiski na novinarje vse bolj samoumevni in v kateri se krepi avtoritarni način vladanja na račun demokracije in medijske svobode?"

Celotno besedilo peticije in seznam podpisnikov sta objavljena na spletni strani www.peticijazopercenzuro.com.