Glede Makalonce oziroma najemnikov, to je zakoncev Košir, je poudaril, da problem seveda ni od včeraj: "Najemnine nista najemnika plačevala že od osemdesetih let minulega stoletja, leta 1990 je začela mestna občina vlagati tožbe, na odločitve sodišča sta se najemnika vedno pritožila. Poudarjam, da so bile tudi vse pritožbe zavrnjene in zdi se mi skrajno nehigienično, da se pritožuje nekdo, ki ni več deset let plačeval najemnine niti podpisal pogodbe. To je obenem opozorilo tudi vsem tistim, ki nimajo urejenih pogodbenih razmerij oziroma ne plačujejo najemnine, da zanje ne bo prostora v Ljubljani."

Župan je še dodal, da znaša glavnica neplačane najemnine brez prištetih obresti približno 80.000 evrov in da bo mestna občina po sodni poti zahtevala plačilo dolgovanega zneska.

Namesto Pavle lokal s podobno ponudbo

Glede gostilne Pavla je položaj po županovih besedah precej drugačen: "Še zadnji dan smo skušali poiskati rešitev, vendar se je najemnica odločila, da ne bo plačala. Kljub temu me je poklicala njena odvetnica in se mi zahvalila za pozitiven pristop. Pavla je bila seveda zaradi ponudbe slovenske hrane ena od znamenitosti Ljubljane, zato si tudi želim, da bi se taka posebnost ohranila. Da bi to zagotovili, bodo razpisni pogoji vsekakor določili tudi vsebino gostinske ponudbe."

V prihodnjih tridesetih dneh bo mesto pripravilo razpis za najem obeh deložiranih lokalov kot tudi za tiste v pasaži prenovljenega podhoda v parku Zvezda. "Z izbranimi najemniki se bomo dogovorili za časovni okvir, v katerem bodo potem do konca uredili in prenovili lokale, ki jih bodo dobili v najem," je še povedal župan.

O pokrajinah in srečanju z dunajskim kolegom

Župan Janković je v zvezi z obiskom dunajskega kolega Michaela Häupla povedal, da sta se med drugim pogovarjala tudi o ureditvi prometa v središču mesta. "Nekaj protestnih pisem, da ste dobili? Ko smo mi zaprli mestno središče, so bile na Dunaju demonstracije, zdaj nobenemu ne pride na misel, da bi si želel promet po ulicah v središču mesta," mu je svoje izkušnje opisal dunajski župan.

Ljubljanski župan je ponovno omenil tudi svoje nestrinjanje s predlaganimi 14 pokrajinami in dejstvom, da Ljubljana najverjetneje ne bo samostojna pokrajina. Prav zato je tudi napovedal, da bo prepis predavanja, ki ga je imel dunajski župan o ureditvi v Avstriji, kjer je mestna občina Dunaj obenem tudi območje dežele Dunaj, poslal tako predsedniku vlade Janezu Janši kot ministroma Gregorju Virantu in Ivanu Žagarju. "Dunaj, Berlin in Praga so se že pred davnimi leti odločili, da bosta obsegali pokrajina oziroma dežela na eni in mestna občina glavnega mesta na drugi strani popolnoma enako območje, in to se je pokazalo kot zelo dobra rešitev. Na Dunaju so se za to odločili leta 1962 in jim ni bilo nikoli žal, saj je rešitev primerna tako glede vsebine, kadrov in stroškov financiranja.

Janković je glede vrtičkarjev pozval vse, naj sami podrejo svoje lope, če so si vrtičke uredili na črno, saj bodo imeli potem zgolj stroške, ki jih bosta od njih terjala za ureditev zemljišč država in mesto. "Na območju Črnuč je predviden prostor, kjer bodo meščani lahko imeli svoje vrtičke, vendar naj pogledajo tudi pogodbe, tisti redki, ki jih imajo - v njih niso predvidene stanovanjske hiše. Postavljali bodo lahko tipske lope dolge in široke po dva metra in pol in nič več."