Bruce Springsteen je izdal novi album „Magic“, na katerem ZDA opisuje kot deželo obupa in brezupnosti. Izjavil je, da je pripravljen, da se bo nanj vsul plaz kritik zaradi premalo patriotskih besedil, še posebej, ker v izraža nasprotovanje vojni v Iraku in politiki predsednika Busha.

Album tekstovno pomeni precejšen preobrat, saj na njem ni pesmi, ob katerih bi zaljubljenci plesali na sončni plaži. Springsteen je v intervjuju za CBS dejal, da je „politična kritika nujna in da je nepatriotsko sedeti ob stani in ne narediti nič zoper stvari, ki uničujejo tisto, kar ti je najbolj ljubo“. Skladba, za katero pričakuje, da bo šla kritikom še posebej v nos, je "Livin' in the Future".

Urednik revije Rolling Stone Joe Levy meni, da ostre besede v pesmih ne bodo povzročile upada prodaje albuma ali bojkotiranja Springsteenovih koncertov. Zelo verjetno pa ga ne bodo vrteli na konzervativnih radijskih in televizijskih postajah. Springsteen je sicer podobno izkušnjo že imel s svojim velikim hitom „Born in the USA“, katerega verze so pogosto zelo napačno interpretirali.

„V zadnjih šestih letih so se v ZDA zgodila nezakonita prisluškovanja, goljufije pri volitvah, Katrina, ki je zapustila razdejani in sebi prepuščeni New Orleans ter številni mrtvi v nesmiselni in nepotrebni vojni. Stavi, ki se ne bi smele zgoditi v ZDA, se dojajajo pred našimi očmi prav zdaj in točno o tem govorijo moje pesmi,“ je še povedal Springsteen.