Tudi pred letošnjimi volitvami, ki bodo 24. oktobra, ni drugače, le da je tokrat največ očitkov usmerjenih v Draga Žuro, dolgoletnega direktorja ŠOUM.

Pretepi in volilne farse

Volitve v študentski svet so v preteklosti prinesle marsikatero škandalozno novico. Odmeval je denimo pretep med volitvami, v katerega je bil vpleten tedanji podpredsednik ŠOUM Zoran Kačičnik. Predlani pa je Univerza v Mariboru prepovedala izvajati volitve v prostorih fakultet in visokih šol ter pred njimi, zato so morali skrinjice postaviti kar na pločnike. Povod za to prepoved je bila okoliščina, da je volilna komisija zavrnila kar 11 kandidatur tistih študentov, ki niso uživali naklonjenosti vladajoče garniture ŠOUM, in se je zato za 24 poslanskih mest potegovalo samo 27 študentov in študentk. Direktor Žura je tedaj omejeni izbor kandidatov argumentiral z zanimivo oceno; trdil je, da so študentje prezaposleni s študijem in so toliko zadovoljni z delom ŠOUM, da si ne želijo sprememb.

Nekateri študentje pa si očitno želijo, da bi se na ŠOUM kaj spremenilo, zato te dni razpošiljajo anonimke, v katerih jih najbolj moti prav Žura, ki si za svoje direktorovanje mesečno nakaže debelih 5900 evrov bruto nadomestila. Na živce jim gre tudi zato, ker se je zelo udomačil v svojem delovnem okolju. Delovno področje študentske prehrane je recimo zaupal svoji zunajzakonski partnerici Tjaši Starčič.

Partnerica je najboljša nadzornica

Dolgoprogaški politik SMS in prijatelj mariborskega župana Franca Kanglerja (kateremu je pridno pomagal v lanski predvolilni kampanji) ima tudi v nadzornem svetu ŠOUM nekaj sebi naklonjenih obrazov. Najbolj poznano mu je gotovo obličje njegove partnerice Starčičeve, ki v nadzornem svetu uradno zastopa interese zaposlenih ŠOUM.

Pisce anonimk pa motijo tudi drugi Žurovi stari znanci. Predsednik nadzorne komisije Študentske organizacije Slovenije je namreč direktorjev dolgoletni znanec Aleksandar Jovanović (član SLS, ki je tudi sodeloval pri županovi predvolilni kampanji). Nezanemarljiv je tudi podatek, da bo Jovanović letos spet prevzel položaj predsednika študentske volilne komisije.

Drago priporoča Tjašo

Žure, ki je Kanglerjev kandidat za državnega svetnika, vse te prijateljske povezave ne motijo in se mu ne zdijo sporne. »Okoliščina, da te nadzoruje zakonska partnerica, se zdi sporna tistemu, ki bi to izkoriščal. Tjaša je najbolj strog nadzornik prav zato, ker sva partnerja. Komplicira namreč celo pri najbolj banalnih zadevah.«

Bi Žura priporočal tudi drugim direktorjem, da naj jih nadzoruje oseba, s katero si delijo (zunaj)zakonsko posteljo? »Jaz bi priporočal nadzorovanje Tjaše Starčič. Midva znava zelo dobro ločiti službeno in zasebno življenje. Insinuirajo pa tisti, ki tega ne znajo ločiti. To je njihov problem, moj pa je, da se zaradi tega pojavljam v medijih. Zato mi je Tjaša napovedala, da bo konec leta izstopila iz nadzornega sveta,« nam je odgovoril direktor Šoum.