Med letošnjim remontom načrtujejo menjavo 53 gorivnih elementov od skupno 121, načrtujejo pa tudi inšpekcijo integritete vseh gorivnih elementov.

V zadnjem gorivnem ciklusu, ki se je začel po končanem remontu 14. maja lani in se bo zaključil z izklopom elektrarne v soboto, je Nek neprekinjeno obratoval rekordnih 510 dni, v katerih je proizvedel 8,3 teravatne ure električne energije, kar je za okoli dva odstotka nad načrti.

V okviru remonta, pri katerem sodeluje okoli 800 zunanjih sodelavcev, načrtujejo remont generatorja, preverjanje puščanja zadrževalnega hrama pri projektnem tlaku, preventivni obdobni pregled turbine turbinske pomožne napajalne črpalke, pregled penetracij reaktorske glave z metodo vrtinčnih tokov, pregled notranjosti sekundarnih strani obeh uparjalnikov in pregled kanala hladilnega stolpa ter vstopnega in izstopnega kanala sistema hladilne vode.

Med remontno zaustavitvijo bodo izvedli tudi okoli 30 modifikacij, ki obsegajo izboljšave ali spremembe opreme in tehnoloških sistemov elektrarne. Namenjene so predvsem dvigu razpoložljivosti varnostne opreme in elektrarne v celoti, s tem pa kakovosti in zanesljivosti obratovanja. Zamenjali bodo izločevalnika vlage in pregrevalnike pare, zamenjali relejne zaščite bloka generatorja in transformatorja, vgradili nov elektromotor za črpalko primarnega hladila, zamenjali toplotne izolacije v reaktorski zgradbi in preventivno zamenjali posamezne odseke sekundarnih cevovodov.

Nek presega 20 odstotkov vseh virov električne energije proizvedenih v Sloveniji in 15 odstotkov vseh proizvodnih virov na Hrvaškem. V času remonta bo treba nadomestiti za 300 megavatov električne energije, pri čemer pa v Elektru Slovenije večjih težav ne pričakujejo.

Prihodnji remont se Nek obeta aprila 2009.