To je znaten padec na lestvici, saj je bila Slovenija lani uvrščena na 12. mesto. V današnjem sporočilu za javnost je organizacija pojasnila, da je razlog takšen padec na lestvici to, da Slovenija državljanom ponuja prepočasen dostop do novih zdravil.

V analizi rezultatov, ki so jih predstavili danes v Bruslju, organizacija navaja, da bi morala Slovenija zmanjšati čas, ki je potreben za uvedbo novih zdravil v sistem javnega subvencioniranja. S tem bi izboljšala kakovost svojega zdravstvenega sistema.

Evropski indeks predstavlja letno uvrščanje nacionalnih sistemov zdravstvenega varstva v Evropi po petih področjih, ki so za uporabnika najpomembnejša: pravice in informiranost pacientov, čakalna doba za običajno zdravljenje, rezultati zdravljenja, razvejanost sistema in dostop do zdravil. Indeks je bil prvič objavljen leta 2005.

Na vrhu lestvice uporabnikom najbolj prijaznega zdravstvenega sistema je letos avstrijski zdravstveni sistem, ki je v petih kategorijah, ki so obsegale 27 kazalcev uspešnosti, dosegel 806 točk od 1000 možnih. Avstriji sledijo Nizozemska, Francija, Švica, Nemčija in Švedska. Slovenija je dosegla 564 točk.