Nekateri atleti pa so zaradi pozitivnih dopinških rezultatov suspendirani in skušajo v koledarski jeseni dokazati svojo nedolžnost ali napako v postopku odvzema pozitivnega testa. Med slednje sodi Jolanda Čeplak, ena najboljših slovenskih športnic tretjega tisočletja, ki je imela v soboto zaslišanje pred antidopinško komisijo Atletske zveze Slovenije.

Eritropoetinska saga okrog dveletnega suspenza Jolande Čeplak, ki ji ga je na podlagi dveh pozitivnih dopinških testov izdala Mednarodna atletska organizacija (IAAF), se konec tedna še ni končala. Kot kaže, se bo sklep okrog potrditve ali opustitve kazni še precej zavlekel. Antidopinška komisija je namreč po treh urah zaslišanja izdala sklep, da bo do 20. novembra opravila še najmanj tri zaslišanja.

"Zaslišali bomo še oba dopinška kontrolorja, ki sta 18. junija Jolandi vzela urinski vzorec, strokovnjaka iz biokemije in zdravnika slovenske reprezentance Rastka Stoka," je na novinarski konferenci po triurnem tajnem zaslišanju na tiskovni konferenci, na kateri Jolande Čeplak ni bilo, povedal Peter Kukovica, predsednik Atletske zveze Slovenije.

Do sobotnega zaslišanja na Vodnikovi ulici v Ljubljani se ni vedelo, koga bo bronasta z olimpijskega teka na 800 m iz Aten pripeljala na zaslišanje. "Na zaslišanju je bila celotna antidopinška komisija, pravni zastopnik atletske zveze ter Jolanda Čeplak, njen odvetnik in prijateljica, ki je bila 18. junija ob Jolandi, ko so ji vzeli urinski vzorec. Zaslišanje je minilo v konstruktivnem ozračju. Iz zaslišanja je razvidno, da obstaja tehtna domneva, da bi šlo lahko za kršenje postopkov pri odvzemu urinskega vzorca. Jolanda Čeplak je izpostavila, da bi šlo lahko za proceduralno napako v postopku, sicer pa komisija ni ugotovila večjih napak. Interes antidopinške komisije je, da se po načelu enakopravnosti Jolandi Čeplak omogoči, da se lahko dodatno brani," je pojasnil Tadej Malovrh, predsednik antidopinške komisije.

Iz izjav je moč sklepati, da Jolanda Čeplak išče proceduralne napake v postopku in ne dejstva, da si na svoji športni poti ni pomagala s prepovedano substanco, kakršna je eritropoetin. "Očitno je, da Jolandina obramba temelji na procesnih napakah. Odkrito povedano, smo jo do suma pripeljali z vprašanji mi. To dokazuje, da nismo komisija, ki bi na vsak način želela športnike kaznovati, temveč jim želimo pomagati in jih korektno zaslišati," je dodal Malovrh, ki je hkrati še enkrat pojasnil, da je sam proces eritropoetinskega testa od lani precej izpopolnjen in je zato izjemno težko najti kakršno koli napako.

"Morate razumeti, da številnih podrobnosti ne moremo povedati na glas, ker so v postopku. Za zaslišanje strokovnjaka iz biokemije smo se odločili zato, ker je Jolandin pravni zastopnik predlagal, da bi zaslišali eno profesorico. Mi imamo pravico zaslišati tudi še kakšnega drugega strokovnjaka iz biokemije in primerjati rezultate. Stok bo verjetno iz medijev seznanjen, da bomo zaslišali še njega. Tema zaslišanja bo zdravljenje nekaterih poškodb, ki jih je imela Jolanda," je Malovrh odgovoril na številna novinarska vprašanja.