Dejal je, da se v odnosih med Slovenijo in Hrvaško ves čas zavzema za sporazumno rešitev problemov in meni, da z njimi ne bi smeli obremenjevati mednarodne skupnosti in EU, s čimer bi pokazali, da sta zreli in demokratični državi.

Veliko breme obeh vlad

V nadaljevanju je opozoril, da sta vladi prevzeli nase reševanje tega najbolj občutljivega vprašanja meje s pomočjo tretjega. "Vsaka rešitev je boljša kot odprt konflikt, vendar pa nisem prepričan, da bi lahko s tem, kar predlagajo sedaj, prišli do dobrega rezultata. Čas volitev namreč ni najugodnejši za reševanje tako občutljivega vprašanja, po drugi strani pa se izgovor o 'predvolilnem času' ponavlja iz leta v leto in pred svojo javnostjo je treba biti pogumen in prevzeti odgovornost za sporazum. Če bi ta pogum in smelost obstajala, bi to vprašanje že zdavnaj rešili," je dejal Kučan.

Špekulativno pogojevanje vstopa hrvaške v EU

Na vprašanje, v kolikšni meri so grožnje o morebitnem pogojevanju sprejetja Hrvaške v EU, ki občasno prihajajo iz Ljubljane, resne, je Kučan odgovoril, da je v politiki veliko iracionalnega, veliko raznih špekulacij, o čemer pa ni potrebno preveč razmišljati. Edino resno vprašanje je, ali je v teh nerešenih vprašanjih kaj, kar je izven okvirov načel, ki veljajo znotraj EU. V tem primeru to ni samo problem slovensko-hrvaških odnosov, temveč odnosov EU in Hrvaške, je dejal.

BiH: Odločijo naj državljani

O razmerah v BiH oziroma slabem delovanju te države in očitnem zaostajanju na poti v evropske povezave je nekdanji slovenski predsednik poudaril, da je BiH v svetu priznana kot suverena država, ni pa v tolikšni meri priznana med samimi državljani. BiH je dejansko še vedno fizično razdeljena, vendar pa je duhovna delitev tista, ki je bolj zaskrbljujoča in ki jo bo najtežje spremeniti, je dejal. O modelih za BiH kot sodobne družbe Kučan meni, da morajo biti državljani tisti, ki bodo odločili, ali bo to država z dvema, tremi ali nobeno entiteto.