Ob njem bosta priznanje prejela tudi hrvaški predsednik Stipe Mesić in nekdanji predsednik Makedonije Kiro Gligorov, v imenu nekdanjega češkega predsednika Vaclava Havla, ki se zaradi bolezni slovesnosti ne bo udeležil, pa češki veleposlanik v BiH Jiri Kudela.

Ugledno mednarodno priznanje

Priznanje humanist 20. stoletja je najpomembnejše priznanje, ki ga podeljuje liga. Kučanu, Havlu in Gligorovu naj bi sicer priznanje izročili že maja v črnogorski Budvi, a so se takrat zaradi polemike v črnogorski, pa tudi v javnosti BiH zaradi nekaterih drugih nagrajencev bivši predsedniki odločili, da priznanja ne bodo sprejeli v Budvi. V skupnem pismu so takrat ligi predlagali, da bi priznanja prevzeli vsak v svoji državi ali pa na sedežu lige v Sarajevu.

Kaj je mednarodna liga humanistov?

Mednarodna liga humanistov je neodvisno združenje humanistov, znanstvenikov, kulturnih in javnih delavcev, verskih dostojanstvenikov in mirovnikov iz celega sveta, ki s svojim delovanjem gradijo mir, zaupanje in demokracijo. Liga je bila ustanovljena v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, med njenimi ustanovitelji sta bila Nobelova nagrajenca za mir Linus Pauling in Philip Noel Baker, pa tudi predsednik Rimskega kluba Aurelia Peccei ter hrvaški akademik in humanist Ivan Supek.