Satelitski posnetki ESA jasno kažejo, da je najkrajša pot med Evropo in Azijo, ki poteka preko severa Kanade, sedaj popolnoma odprta in plovna, s čimer se je izpolnila stoletja stara želja raziskovalcev in drugih pomorščakov.

ESA je objavila mozaik satelitskih posnetkov, ki jih je satelit Envisat posnel v začetku septembra. Kot so pojasnili v petek na agenciji, je krčenje ledu na Arktiki letos doseglo rekordno hitrost od leta 1978, ko so začeli s satelitskim spremljanjem območja.

V enem letu za milijon kvadratnih kilometrov manj ledu

Kot so pojasnili, led pokriva le še tri milijone kvadratnih kilometrov Arktike, kar je milijon kvadratnih kilometrov manj, kot v letu 2005 ali 2006. Območja, ki jih pokriva "večni" led, so se zadnjih deset let sicer krčila s povprečno hitrostjo 100.000 kvadratnih kilometrov letno, zato je letošnji padec vsekakor ekstremen.

Vodilni svetovni klimatologi, zbrani v Mednarodni skupini ZN o podnebnih spremembah (IPCC), so v četrtem poročilu ZN o posledicah segrevanja ozračja letos opozorili, da je Arktika eno najbolj ranljivih območij, kar se tiče globalnega segrevanja, ter napovedali, da bo led na tem območju v naslednjih 70 letih praktično povsem izginil.