Na trgu pred katedralo se je zbralo več deset tisoč ljudi, po pričakovanjih policije naj bi jih bilo 40.000, ki so mašo ob deževnem vremenu spremljali prek velikih ekranov.

Tudi avstrijski trgovci bi radi prodajali ob nedeljah

Avstrijska rimskokatoliška cerkev je sicer začela kampanjo, v kateri zagovarja nedeljski počitek, medtem ko številni trgovci od vlade zahtevajo, da bi na ta dan lahko imeli odprte trgovine, Dunajski nadškof, kardinal Christoph Schönborn je ob sprejemu papeža izrazil zadovoljstvo, da v Avstriji obstaja veliko "zavezništvo za nedeljo", v katerem so združene katoliške organizacije in drugi deli civilne družbe, tudi sindikalna združenja.

Benedikta XVI. spremlja dež

Papeža med obiskom v Avstriji že ves čas spremlja slabo vreme. Dežniki so bili na trgu pred katedralo Sv. Štefana nezaželeni, so pa zato vernikom razdelili pelerine. Maše, ki jo je daroval papež, so se udeležili vsi avstrijski škofje, katedrala pa je bila zapolnjena do zadnjega kotička.

Papež bo popoldne obiskal še opatijo Svetega križa in se v dunajski koncertni hiši srečal s prostovoljci, ki delujejo na socialno-karitativnem področju. Drevi pa se bo vrnil v Vatikan.

Papež: Pravica do splava ne more biti človekova pravica

Že v petek se je papež v nagovoru pred avstrijskimi politiki in predstavniki diplomatskega zbora v avstrijski prestolnici izrekel proti pravici do splava. Pravica do življenja je "temeljna človekova pravica", ki velja od spočetja do naravnega konca. Pravica do splava "zato ne more biti človekova pravica, je njeno nasprotje", je opozoril Benedikt XVI. Papež je pred politiki in diplomati opozoril tudi na krščanske korenine Evrope.