Na vprašanje, kje se je zapletlo, da imena tako dolgo ne sporočijo, pa je dejal: "Mi smo politična stranka, ki se včasih nekoliko dlje časa odloča, ko se odloči, pa se odloči dobro."

V Nsi potekajo pogovori z več kandidati, med možnimi imeni pa se po tistem, ko je ponudbo dokončno zavrnila državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo Alenka Šverc, najpogosteje omenjata evropska poslanka Ljudmila Novak in dosedanja desna roka odstopljenega ministra Jureta Zupana državni sekretar Andrej Lesjak, ki pa ni član NSi. Novakova se, kot nam je dejala včeraj, osebno bolj nagiba k temu, da bi končala mandat v Bruslju in da bi v stranki našli drugega kandidata.

Avtoriteta za biogoriva

Najbolj verjetno je, da bodo izbrali kandidata iz stranke, je dejal Sok, ki pa tudi drugih možnosti ni izključil. Izbire dveh že predlaganih kandidatov ni želel komentirati, saj ju ne pozna. Predlog je bil stvar obeh strank, ki jima resorja pripadata.

Zadovoljstva, da so po tistem, ko je včeraj zjutraj ponudbo dokončno zavrnil Zvonko Ivanušič, kandidata le našli, ni skrival predsednik SLS Janez Podobnik. Žerjava pozna že nekaj let, predvsem kot dobrega menedžerja, ki je bil eden ključnih ljudi, da se je Nafta Lendava rešila najhujšega, stečaja. "Če bo Žerjav dobil podporo, bo resor vodil politik in strokovnjak, ki je eden večjih avtoritet na področju biogoriv v Sloveniji," ocenjuje Podobnik. Pomembno se mu zdi, da bo po dolgih letih tudi Pomurje dobilo ministra. Prav tako podpira izbiro kandidatke za ministrico za zdravje.

Sodelovala z ZLSD

Po besedah predsednika SD Boruta Pahorja je ključno vprašanje, ki se ob premierovem predlogu pojavlja, ali bodo novi obrazi v slovenski vladi prinesli tudi nove koncepte. Zato bodo na zaslišanjih z radovednostjo spremljali odgovor na vprašanje, v čem se bo njihova politika razlikovala od politike predhodnikov. Pri tem poudarja, da kandidati vstopajo v vlado leto dni pred volitvami in le nekaj mesecev pred začetkom predsedovanja EU. Glede na kratek čas za dokazovanje uspešnosti je Pahor "morda pričakoval bolj izkušena imena", pri čemer poudarja tudi pomen političnih izkušenj. Potrdil je, da je kandidatka za ministrstvo za zdravje v prvi polovici 90. let sodelovala s takratno ZLSD. Vendar to ne bo vplivalo na odločitev SD.

Tudi poslanci LDS bodo zadnjo besedo o tem, kaj si mislijo o obeh kandidatih, lahko rekli šele po njuni predstavitvi v pristojnih odborih DZ, je dejal vodja poslanske skupine Jožef Školč.

"Premieru se očitno zelo mudi, da bi zaprl razpravo o dogajanju v koaliciji in vladi, samo na tak način je mogoče razumeti tako hiter in za poznavalce nenavaden predlog," je ocenil. Menjave v treh resorjih so po njegovem lahko le lepotne narave in služijo temu, da premiera pokažejo kot odločnega moža.

Vsebina v celofanu?

Tudi za poslance Zares je ključno, ali bosta kandidata ponudila novo, drugačno politiko, je dejal vodja poslanske skupine neodvisnih poslancev Matej Lahovnik. Če bo šlo za isto politiko kot doslej, torej če bo "ista vsebina zgolj zavita v celofan", kandidatov ne bodo podprli, je napovedal.

Nad izbiro kandidatov, še posebno nad izbiro kandidatke za ministrico za zdravje, so negativno presenečeni v SNS, je dejal Sašo Peče. "Imenovanje Kukovičeve bi pomenilo, da bi zdravstvo še bolj kot doslej podvrgli kriznemu menedžmentu in kapitalu," je ocenil. V SNS bodo oba kandidata povabili na pogovor. V kolikor bi bil Žerjav sposoben najti izhod iz problematike cestnega križa in v kolikor bo nakazal spremembe - v kar pa Peče dvomi - bi lahko računal na njihovo podporo.