Komisija za vodenje in nadzor postopka prodaje kapitalske naložbe RS v Telekomu bo upoštevala samo tiste nezavezujoče ponudbe registriranih ponudnikov, ki jih bo prejela do 15. oktobra do 15. ure. Zainteresirani za pridobitev statusa registriranega ponudnika morajo popolno vlogo sicer vložiti do 28. septembra.

Tržna kapitalizacija Telekoma znaša približno 3,1 milijarde evrov, interes za nakup skoraj polovičnega deleža pa naj bi po prepričanju direktorja direktorata za elektronske komunikacije na gospodarskem ministrstvu Matjaža Janše izkazalo od 10 do 15 ponudnikov. Z nekaterimi so se na ministrstvu že pogovarjali, je povedal pred časom. Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak pa je sredi avgusta izrazil prepričanje, da bosta tako obseg prijav in ponujena cena ustrezna glede na kakovost podjetja.

Omenjeni paket delnic, ki jih imajo v lasti država oziroma paradržavni skladi Kapitalska družba, Prvi pokojninski sklad in Slovenska odškodninska družba, bo prodan po dvofaznem postopku mednarodnega javnega zbiranja ponudb. V prvi fazi bodo registrirani ponudniki poslali nezavezujoče ponudbe na podlagi prejetega informacijskega memoranduma.

V drugi fazi bodo nato izbrani registrirani ponudniki povabljeni k oddaji zavezujočih ponudb na podlagi opravljenega skrbnega pregleda družbe, poročila o prodajalčevem skrbnem pregledu in drugih dokumentov v zvezi s transakcijo. Komisija, ki je poziv danes objavila skupaj z vlado oziroma ministrstvom za gospodarstvo, si sicer pridržuje pravico odločiti se tudi za izvedbo tretje faze postopka, in sicer licitacijo.

Izbrani kupec bo moral objaviti javno ponudbo za nakup preostalih delnic družbe skladno z zakonom o prevzemih in ostalo veljavno zakonodajo ter v skladu s pogodbami za izvedbo transakcije.

Komisija ima pravico, kot še piše v pozivu, da v katerikoli fazi ustavi ali spremeni postopek prodaje ali podaljša postavljene roke. Ob upoštevanju te pravice je v pozivu naveden tudi ilustrativni časovni okvir transakcije. Rok za oddajo nezavezujočih ponudb registriranih ponudnikov je 15. oktober, za drugo fazo postopka izbrani ponudniki bodo povabljeni k izvedbi skrbnega pregleda družbe v novembru, rok za oddajo zavezujočih ponudb se predvideva v začetku decembra, podpis pogodb za izvedbo transakcije pa je predviden za konec decembra letos ali v začetku januarja 2008.

Transakcija se lahko izvede v enem ali v dveh korakih - prvi del transakcije za 35,13 odstotka delnic ter tri leta po prvem še drugi del transakcije za 14 odstotkov delnic. Registrirani ponudniki bodo pri tem imeli na voljo več možnosti - predložili bodo lahko ponudbo za izvedbo transakcije za 49,13 odstotka delnic v enem koraku, ponudbo za izvedbo transakcije za 49,14 odstotka delnic v dveh korakih ali ponudbi za izvedbo transakcije v enem koraku ter za izvedbo transakcije v dveh korakih.

Pri vrednotenju nezavezujočih ponudb bo komisija ocenila finančno ponudbo z do 70 točkami, tehnično ponudbo pa z do 30 točkami, skupno torej z do 100 točkami. Ponudbe za izvedbo transakcije v dveh korakih bodo ocenjene z dodatnimi tremi točkami. Če bosta dve (ali več) ponudbi ocenjeni z enakim številom točk ali bo razlika med njima manjša od petih točk, bo imela prednost ponudba, kjer bo ponujeno navzkrižno lastništvo delnic.

Komisija se pridržuje pravico, da za drugo fazo postopka ne izbere nobenega registriranega ponudnika ali da izbere več ali vse registrirane ponudnike. V pozivu je poleg tega še poudarjeno, da je izrecno izključena obveznost prodajalcev, da sklenejo pogodbo s katerimkoli ponudnikom. Prodajalci si obenem pridržujejo tudi pravico spremeniti ali ustaviti postopek prodaje, odločiti, da je javno zbiranje ponudb neuspešno, odločiti, da je ponudba neveljavna, ali jo zavrniti, vse brez obrazložitve.

Izključni finančni svetovalec države pri prodaji deleža v Telekomu je CA IB Corporate Finance, ki je družba v okviru skupine Unicredit. Kot piše v današnjem pozivu, svetovalec poziva k predložitvi izjav o interesu v postopku mednarodnega javnega zbiranja ponudb.