Naj spomnimo, da je Tasiča konec leta 2001 sodišče spoznalo krivega kaznivega dejanja zlorabe položaja. Takrat je bila Tasiču celo izrečena šestmesečna pogojna zaporna kazen z dveletno preizkusno dobo (kot predsednik izvršnega sveta občine Prevalje je dal protipravno asfaltirati dva odseka ceste). Prav to naj bi bilo ovira, da Tasič sredi leta 2005 ni postal član nadzornega sveta Pozavarovalnice Sava, zato je vprašanje, ali se bo z njegovim imenovanjem za nadzornika NLB strinjala Banka Slovenije. Zakon o bančništvu namreč določa, da nadzornik banke ne more biti oseba, ki je bila pravnomočno obsojena za kazniva dejanja, storjena z naklepom, ki se preganjajo po uradni dolžnosti.

Zato smo na včerajšnji skupščini kot delničar dosedanjega predsednika nadzornega sveta Žigo Lavriča vprašali, ali je predlog za imenovanje nadzornikov skladen z zakonom o bančništvu in drugimi predpisi Banke Slovenije. Namesto njega nam je odgovarjal predsednik skupščine NLB Anton Ribnikar, ki je zatrjeval, da je predlog za imenovanje zakonit in da so kandidati podpisali izjave, da niso v kazenskih postopkih oziroma da niso bili nikoli kaznovani. V razpravo se je nato vključil delničar Miro Golubič (predsednik uprave Maksime Holdinga) z besedami, da zakon o gospodarskih družbah zahteva notarsko overjene izjave o nekaznovanosti oziroma potrdila o nekaznovanosti, vendar Ribnikar na to ni nič odgovoril. Na naše nadaljnje vztrajanje, kdo je predlagal kandidate, je Žiga Lavrič odgovoril le, da nadzorni svet, ni pa odgovoril na vprašanje, zakaj so v nadzornem svetu svetu le člani, ki so jih predlagali država, Kad, Sod in belgijska KBC, preostalih skoraj 680 delničarjev pa ni imelo možnosti predlagati svoje kandidate. Razpravo o predlaganih kandidatih je zaključil prvi mož NFD Stane Valant, ki je spraševal, kakšne izkušnje iz bančništva in druge strokovne izkušnje imajo kandidati in ali je njihovo znanje primerljivo z znanjem članov nadzornega sveta iz vrst belgijske KBC. Vendar konkretnega odgovora ni dobil. Ob zaključku razprave je za predlagane kandidate glasovalo 98 odstotkov prisotnega kapitala.

Izvoljeni člani nadzornega sveta morajo v prihodnjih tednih sicer pridobiti licenco Banke Slovenije za opravljanje funkcije člana nadzornega sveta. Po napovedih Lavriča naj bi se nadzorni svet v spremenjeni sestavi prvič sestal že prihodnji teden.