Mobilne telefone pa otroci uporabljajo predvsem za pošiljanje kratkih sporočil in pogovore s starši in prijatelji. Raziskavo so opravili v 29 evropskih državah, in sicer v državah članicah Evropske unije ter Norveški in Islandiji. Spraševali so otroke, stare od 9 do 10 let ter od 12 do 14 let.

Otroci v Evropi uporabljajo internet povprečno večkrat na dan in imajo skoraj vsi tudi lastne mobilne telefone. Starši uporabo interneta omejujejo predvsem časovno, manj pa nadzorujejo uporabo mobilnih telefonov, ki jih otroci uporabljajo veliko bolj svobodno. Otroci precej dobro poznajo nevarnosti, ki prežijo nanje pri uporabi spleta. Zavedajo se, da jih pri uporabi interneta ogrožajo virusi, neželene vsebine, kraja identitete na spletu in stiki s potencialno nevarnimi tujci. Obstajajo seveda izjeme. Nekaj jih namreč priznava, da so imeli stike z neznanci, predvsem v različnih klepetalnicah. Nekateri med njimi so bili tudi žrtve nadlegovanja.

Če bi se pojavila težava, bi jo večina raje kot s svojimi starši rešila s svojimi prijatelji. Starši so tako v večini primerov zadnji zasilni izhod. "Spodbudno je dejstvo, da mladi v Evropi sprejemajo digitalne tehnologije s takšnim zaupanjem. Sposobnost aktivne uporabe novih medijev je ključna za razvoj na znanju temelječe evropske družbe," je izjavila Viviane Reding, evropska komisarka za informacijsko družbo in medije. Redingova še dodaja, da je hkrati treba povečevati ozaveščenost o možnostih in nevarnostih novih medijev in zavarovati otroke. Na podlagi izsledkov raziskave bo evropska komisija preučila, kako lahko program Evropske unije za varnejši internet najbolje pripomore k varnosti otrok na področju interneta in mobilnih telefonov po vsej Evropi.