Američani ob rojstvu otroka poskrbijo še za njegovo spletno identiteto

Mark Pankow, oče štirih otrok, je pred poimenovanjem svojega otroka najprej preveril, če lahko registrira spletno domeno, ki bo nosilo ime njegovega novorojenca. "Z ženo sva se dogovorila, da otroka ne bova poimenovala z imenom, katere domena bo že zasedena," je pojasnil Mark.

Strokovnjaki pazljivo spremljajo vedno večje število staršev, ki na tak način oblikujejo otrokovo spletno identiteto od prvega dne življenja. Hkrati opozarjajo, da bi to lahko vodilo v vsesplošni trend, kjer bi registracija domene ob rojstvu otroka postala redna praksa. "To je začetek spletne identitete," pojasnjuje Warren Adelman, vodja registrarja domen GoDaddy.

Otroški spletni dnevniki prisotni tudi v Sloveniji

Miha Rejc iz registrarja Domenca ugotavlja, da domen z lastnimi imeni v Sloveniji skorajda ni. "V ZDA so starši to začeli prakticirati zaradi slavnih osebnosti, ki so si rezervirale domene s svojim imenom, pri nas pa zaenkrat tega trenda ni opaziti," je pojasnil Rejc.

Vseeno pa je tudi slovenskem spletnem prostoru lahko najti nekaj blogov, ki jih v imenu novorojenčkov pišejo njihovi starši. Tak je recimo Mali dnevnik Mine Kranjc, pa Doživljanje starševstva in Andraževi trenutki.

Varnostni strokovnjaki pa opozarjajo na možnost zlorab. "Neznanci lahko vašega otroka najdejo s preprostim vnosom njegovega imena v iskalnik Google," opozarjajo varnostni strokovnjaki, vseeno pa se staršem nevarnost očitno ne zdi pretirana.