Vila Pršivec je zadnji primer razpolaganja z državnim premoženjem, ki spominja na tisto neskončno zgodbo: "Ali imaš raje zgodbo o jari kači ali o steklem polžu?" Gre preprosto za to, da država posredno s svojo počasnostjo in spreminjanjem odločitev povzroča, da del državnega premoženja neustavljivo propada.

Na Gorenjskem so prav državne vile ob Blejskem jezeru in zdaj tudi ob Bohinjskem jezeru taki primeri. Najbolj bode v oči blejska Pristava (nekdanje konjušnice družine Karadžordžević), ki že nekaj let popolnoma zapuščena propada sredi turističnega bisera Slovenije. Nesojen poslovni center, nesojen sedež kulturne mednarodne fundacije je zdaj spomenik nesposobnosti, da bi lastniška in preostala nesoglasja rešili. Lastnik: slovenska država, neposredni krivec: ministrstvo za kulturo. Zadnji podatek je, da naj bi bila Pristava neposredno vezana na Vilo Bled, katere del je bila tudi ob nastanku.

Vila Prešeren na sami obali jezera sredi turistične sezone pomeni pravo sramoto za ministrstvo za obrambo. Le kaj vse niso ponudili javnosti v zvezi z njo: da jo bodo prenovili, da bo namenjena za dogajanje ob predsedovanju EU in tako naprej. Zdaj jo prodajajo, namesto, da bi v njej pustili ponudbo do končne usode gostinskega objekta, so vse skupaj zaprli.

Vila Sončnica gre na rovaš ministrstva za okolje, kjer je bila nekoč opazovalna postaja za Blejsko jezero. Tudi ta stavba stoji ob sami obali jezera, tudi to premoženje propada, tudi to stavbo želi država prodati. Nekaj milijonov evrov vredno premoženje še čaka na prave lastnike.

Janez Fajfar, blejski župan in dolgoletni turistični delavec, pravi: "Ni prijetno, da ima tak turistični kraj kar nekaj mrtvih objektov, ki so po moji oceni namenjeni turizmu. Zato je recept preprost: čim prej najti znanega lastnika za vsako od vil ali stavb in s tem bomo dosegli, da bodo zaživele, delovale in prinašale zaslužek."

Na Bledu so doživeli bolečo izkušnjo ob prodaji vile, kjer je bil prej sedež Triglavskega narodnega parka. Kupil jo je Igor Lah, eden najbogatejših Slovencev, in jo takoj ogradil, spor o tem še ni pravnomočno končan.