Kako vznemirjeno so zatrepetala naša srca, ko si se pojavila v tem alpskem raju! Heatter Mills med nami, juhej! Tiste vrle Slovenke, ki na tihem snujejo ločitev od svojih mož, so načrtovale od tebe dobiti recept za milijone, ki si jih izpulila ubogemu Paulu. V tem si mojstrica.

Moški smo sanjali, da bo o nas pisal Sun, ko se bomo "po naključju" našli s tabo na obali Bohinjskega jezera. Kaj so "latino loverji" proti klenim Gorenjcem, in če so nam odslej nizkocenovniki vozili v glavnem dame spoštljivih letnikov, si ti prva in prava za mokre sanje gorenjskih osvajalcev! In Gorenjci smo prešteli sleherni evro, ki naj bi ga ti dobila ob ločitvi in vložila v vilo, kjer je naš asketski predsednik meditiral in snoval lepši svet.

Vse to, draga in spoštovana Heather, je zdaj le še brazda razočaranja na narodovi duši! Le kdo nas je oropal, da ne plešeš Pod skalco v majici I feel Slovenia? Le kdo nam je odtegnil ves rumeni tisk, ki bi prihrumel s tabo v Ukanc, da bi poleg kravjega bala imeli vsaj še eno svetovno zanimivost?

Oblast, Heather, oblast! Naša lastna vlada ti je prodajala kukavičje jajce, a kukavica je v srbskem gnezdu. Še enkrat se je izkazalo, kako kruto se z nami igra stvarnost s primesjo zgodovine. Ko smo s tabo in tvojimi škandalčki želeli v Evropo in svet, so nas pahnili na Balkan. Prodajali smo ti nekaj, česar morda sploh naše ni. Srbski krempelj se steguje po Vili Pršivec, nesojeni tvoji lastnini! Zato je naša oblast s tabo razdrla pogodbo, zato je žalostna moja duša in še malo bolj prazna državna blagajna. Ozrem se proti nebu, tam nekje zgoraj so bogovi, je naša vlada. Tam najprej prodajo in potem razdrejo. To pa zato, ker ne vedo, ali je lesena vila last zle srbske vile ali pa dobre angleške vile?

In tako mi zdaj preostane le še upanje, da mi odpišeš in pojasniš svojo bolečino, ker ne boš ne Bohinjka (na županovo veselje), ne Gorenjka, ne Slovenka. Napiši mi kaj lepega o slovenski vladi, ki te je malo potegnila (a saj si od muhastega Paula vajena vsega), in morda namigni, ali si z njo ravnala kot z bivšim možem: si vzela dvojno aro, kot je to običaj pri nepremičninskih poslih, ki propadejo po zaslugi ene od strani v pogodbi? Če si ravnala tako, potem si še malce bogatejša in je državna blagajna revnejša.

Ob pismu prilagam tisto majico, ki nas bo proslavila po svetu z znanim napisom. Ljubi Slovenijo, če že živeti ne moreš tu. Pozdrav iz zadnje pošte Ukanc.