Ker so pogodbe podpisali že vsi štirje izbrani prijavitelji, to pomeni, da mora ministrstvo, da bi popravilo svojo napako, prav toliko pogodb tudi razveljaviti. Kot nam je pojasnil strokovnjak za upravno procesno pravo na ljubljanski pravni fakulteti dr. Erik Kerševan, tovrstne napake ni tako lahko popraviti, saj gre za izključno napako ministrstva. Eno od temeljnih pravnih načel namreč pravi, da je pogodbe treba spoštovati (pacta sunt servanda).

Vsi štirje izbrani prijavitelji - Evropski kulturni in tehnološki center Maribor, Društvo matematikov, fizikov in astronomov Koper, črnomaljsko Društvo DOM in inštitut Studia Slovenica, ki deluje v okviru zavoda Sv. Stanislava - naj bi dobili po 40.000 evrov pomoči za letos in po 50.000 evrov za prihodnje leto. Povprašali smo jih, kaj pomeni zanje razveljavitev že sklenjenih pogodb oziroma ali razmišljajo, da bi se na sklep pritožili.

Pogodba z državo kot bančno jamstvo

"Minister nam je z razveljavitvijo povzročil hude težave," nam je zaupal predsednik koprskega društva matematikov, fizikov in astronomov Aljoša Žerjal, ki opozarja, da so izbrani prijavitelji nekakšna kolateralna škoda razveljavljenega razpisa. "Ker bi nam ministrstvo dodeljena sredstva povrnilo šele konec leta - takšna je praksa - smo na banki v višini teh sredstev najeli posojilo. Jamstvo, ki smo ga ponudili, je bila sklenjena pogodba z ministrstvom. Kaj naj zdaj storim s tem posojilom? Ga naj poravnam sam?" Težava je tudi v tem, da je kolegica po odobritvi pomoči dala odpoved v stari službi, saj so v društvu mislili, da jo bodo lahko zaposlili v koprski Hiši eksperimentov, ki brez potrebnih investicij in vsaj delne profesionalizacije - za to so dobili denar - ne more polno zaživeti. Ali se bodo na ministrov sklep pritožili in zahtevali odškodnino, Žerjal še ne ve.

Dr. Izidor Golob, predsednik uprave Evropskega kulturnega in tehnološkega centra iz Maribora, zelo obžaluje, da je prišlo do razveljavitve razpisa. Na podlagi sklenjene pogodbe z ministrstvom sicer niso prevzeli še nobene finančne obveznosti, zato o odškodnini ne razmišljajo, so se pa obvezali moralno. Z dodeljenimi sredstvi bi namreč s pomočjo strokovnjakov z različnih fakultet in oddelkov mariborske univerze poleg Hiše znanosti v Betnavskem dvorcu postavili na noge tudi muzej na prostem za kulturno-tehniško zapuščino. V ta namen so se povezali z Zvezo društev inženirjev in tehnikov v Mariboru. Ti dogovori so za zdaj padli v vodo. Golob tudi pojasnjuje, da so bile nekatere trditve v medijih zavajajoče. Mariborska nadškofija, pravi, je le ena od 13 soustanoviteljev in soustanoviteljic tega neprofitnega zavoda (od leta 2006), ki pri različnih projektih opravlja predvsem koordinatorsko vlogo. Večino denarja, vsaj 80 odstotkov, še dodaja, bi porabili za opremo.

Dr. Janez A. Arnež iz Studia Slovenica se o morebitnih težavah zaradi razveljavitve pogodbe z nami ni hotel pogovarjati, Igor Suhorepec, predsednik Društva Dom, pa nam je povedal, da kakšnih posebnih težav ne bodo imeli. Zelo verjetno se bodo na jesenski razpis spet prijavili, si pa bodo v izogib očitkom o klientelizmu poiskali partnerja, ki mu kaj takega ne bo mogoče očitati.

O pritožbi čez ministra bo odločal - minister

Kerševan pojasnjuje, da ministrstvo (še) ni povedalo, na kakšni pravni podlagi bo odstopilo od že sklenjenih pogodb, ob tem ugotavlja, da so predpisi, ki urejajo to problematiko, zelo pomanjkljivi. Tak je, denimo, pravilnik o postopkih za izvrševanje proračuna, ki med drugim določa tudi pravna sredstva v primeru nepravilnosti. Nikjer namreč ne pove, kako se o pritožbi odloča. "Ne piše, ali se sklep o dodelitvi sredstev razveljavi, odpravi ali morda zgolj spremeni tako, da se sredstva dodeli tudi pritožniku." Prav tako ni jasno, kakšne so posledice ugoditve pritožbi in razveljavitve razpisa. Te niso zapisane ne v zakonu ne v pravilniku. "Zares vprašljivo je, ali razveljavitev sklepa o dodelitvi sredstev pomeni tudi prenehanje veljavnosti samih pogodb," ugotavlja Kerševan, ki opozarja tudi na to, da po veljavnih predpisih o morebitnih pritožbah odloča kar tisti, ki je sklep izdal že na prvi stopnji, se pravi v obeh primerih minister za znanost.