Vozili Opportunity in Spirit, ki se nahajata na različnih delih Marsa, napajajo sončne celice. Peščena nevihta, ki divja po Marsu že nekaj tednov, dviguje ogromno prahu, ki blokira sončne žarke. Zaenkrat slabše kaže Oportunityju, ki se je znašel v samem centru nevihte.

Obe plovili delujeta na minimalni stopnji, samo toliko, da ju „ohranjajo“ pri življenju. John Callas, vodja ekipe, ki je projektirala plovili, je povedal, da roverja vsak dan vključijo samo toliko, da konfigurirajo njune najbolj pomembne parametre, potem pa ju spet izključijo. „Z Zemljo komunicirata približno vsak tretji dan,“ je še povedal. Oblaki prahu so blokirali 99 odstotkov direktne sončne svetlobe, ki jo vozili potrebujeta za normalno delovanje.

„Največja nevarnost je ohladitev njunih občutljivih elektrod,“ je dejal John Callas. Če se bodo vremenske razmere na Marsu nadaljevale, obstaja nevarnost, da vozili ostaneta s popolnoma praznimi baterijami, kar bi najverjetneje povzročilo nepopravljive poškodbe.

Roverja Opportunity in Spirit sta na Marsu pristala januarja 2004. Njuna misija bi morala trajati vsega tri mesece. Ves čas ju močno ovira vreme. Oportunity se nahaja v bližini vhoda v Viktorijin krater – v slednjega so ga tudi nameravali poslati, vendar so nalogo za nedoločen čas odložili. Obe sta na Zemljo poslali veliko podatkov, vključno z dokazom, da je bil Mars v preteklost dovolj „moker“ , da bi se na njem lahko razvili mikrobi.