Revmo v grobem delimo na štiri velike skupine: vnetja sklepov (artritis, kronični poliartritis ali "morbus bechtereW"), obraba sklepov (artroze v kolenih, kolkih ali komolcih), obolenja mehkih delov na kitah, podkožnem tkivu in mišicah ter revmatični simptomi, ki nastopijo kot posledica drugih bolezni, na primer protina, ki je presnovna bolezen.

Nekaj skupnega

Vsa revmatska vnetja imajo nekaj skupnega: sproščajo tako imenovane proste radikale, škodljive kisikove molekule. Te delujejo kot ubijalci vitaminov, kajti oba pomembna vitamina, C in E, tako imenovana antioksidanta, morata napeti vse sile, da nevtralizirata negativni vpliv nevarnih kisikovih molekul. Ta boj pa zahteva tudi žrtve v vrstah vitaminov. Posebno nevarno je, če gre za kronično obliko revme, na primer poliartritis. Pri tem obolenju povzročijo vnetja, ki jih spremljajo pregrevanje tkiva, otekline in rdečine, v najhujšem primeru zatrditev sklepov. Stalna revmatska vnetja jemljejo telesu veliko vitaminov. Ker je naravno skladišče vitamina E kmalu izpraznjeno, je pomanjkanje tega vitamina pri revmatikih tako rekoč predprogramirano. Če prevladajo prosti radikali, lahko zmanjšajo mazavost sklepne tekočine, zaradi česar so bolečine še večje.

Pomaga vitamin E

Revmatska obolenja glede na posamezne primere in klinični potek bolezni zdravijo s tako imenovanimi baznimi zdravili in antirevmatiki. Žal imajo ta zdravila pogosto precejšnje stranske učinke ter lahko povzročijo čire in krvavitve v želodcu. Popolnoma brez stranskih učinkov pa so veliki odmerki vitamina E. Ta vitamin poseže v vnetni proces in pogosto celo povzroči, da se lahko odmerki antirevmatikov zmanjšajo. Pri lažjih težavah lahko bolniki zdravila ob jemanju vitamina E celo popolnoma opustijo. Pomembno pri tem zdravljenju je, da uporabljamo naravne pripravke vitamina E, ker v primerjavi s kemičnimi sredstvi v krvi ostanejo kot zaloga dvakrat dlje. Samo s hrano je skoraj nemogoče zaužiti toliko vitamina E, zato revmatologi pri revmatskih obolenjih priporočajo vsak dan po eno kapsulo z 800 mednarodnimi enotami vitamina E.