Med kandidati, ki so letošnjo splošno maturo opravljali prvič, si je včeraj doma ob računalniku ali v šoli, kjer so dobili spričevala, oddahnilo 7649 dijakov ali 92,65 odstotka vseh.

Tistih, ki so od 34 možnih točk zbrali manj kot deset in mature niso opravili, je bilo za dober odstotek več kot lani, ko je maturo v prvem roku naredilo 93,81 odstotka vseh kandidatov. Kljub temu so bili na šolskem ministrstvu, na Državnem izpitnem centru in v državni komisiji za splošno maturo včeraj zadovoljni: tudi zato, ker je letošnja matura - skupaj z maturitetnimi tečajniki in odraslimi jo je opravljalo 9773 kandidatov - v nasprotju z lansko minila mirno, brez odkritih kršitev izpitne tajnosti in večjih nepravilnosti.

Predsednik državne komisije za splošno maturo dr. Valentin Bucik je povedal, da so zaznali le nekaj manjših nepravilnosti. V nekaj primerih so bili kandidati osumljeni prepisovanja, opazili so nekaj pomanjkljivosti v gradivih in ponekod premalo natančno delo nadzornih učiteljev. Kljub temu je matura, ki je bila po zahtevnosti primerljiva z lansko, potekala po enakih pogojih, njeni rezultati pa so objektivni in verodostojni, je menil Bucik.

Letošnji splošni maturanti so v povprečju zbrali 19,64 točke. Maturitetno spričevalo s pohvalo - dobili so ga tisti, ki so zbrali 30 ali več točk - je dobilo 427 maturantov (lani 400), ki prihajajo iz 52 šol oziroma 35 krajev. Vseh 34 točk je zbralo 49 splošnih maturantk in maturantov. Po mnenju Bucika gre v povečevanju deleža zlatih maturantov videti razveseljivo težnjo po doseganju odličnosti.

Na poklicni maturi (spričevala so razdelili že v ponedeljek) je bilo od 9201 kandidatov, kolikor jih je to maturo opravljalo prvič in v celoti, uspešnih 8054 kandidatov ali 87,53 odstotka (lani 87,34). Tudi predsednik državne komisije za poklicno maturo Zdenko Medveš je menil, da je ta potekala v skladu s predpisi in zastavljenimi cilji. Pojasnil pa je, da državna komisija za poklicno maturo nadzoruje le 1. in 3. predmet, materinščino in - odvisno od izbire - matematiko ali tuji jezik. Drugi predmet je temeljni strokovno-teoretični predmet, četrti pa predstavlja izdelek ali storitev. Kljub temu pa tudi pri drugem predmetu večina šol pripravi pisne pole po enotnih navodilih. "Posledica tega je bolj normalna distribucija rezultatov, pred leti je bilo namreč tri četrtine dijakov pri tem predmetu prav dobrih ali odličnih." Zaskrbljujoče pa je dejstvo, da se vsako leto kar 30 odstotkov prijavljenih kandidatov premisli in k maturi ne pristopi.

V povprečju so dijaki pri poklicni maturi dosegli 14,8 točke, 22 ali 23 točk, kolikor jih je bilo pri poklicni maturi mogoče doseči največ, je doseglo 129 kandidatov (lani 175). Vse točke je doseglo 26 kandidatov. Rok za prijavo k jesenski maturi se je za poklicne maturante že iztekel, neuspešni kandidati na splošni maturi pa se lahko na jesenski rok prijavijo najpozneje do 28. julija, najbolje pa je, da to storijo takoj.