"Nisem živčna, saj že vem, da sem sprejeta na dramsko igro na AGRFT," se je smejalo maturantki, ki je uspešno opravila sprejemni izpit fakultete.

Kljub posebnemu postopku sprejema na študij igralstva se je Tina potrudila tudi na maturi, saj "nikoli ne veš, ali boš sprejet na želeni program oziroma ali se boš želel kasneje prepisati, ker se bo prva izbira izkazala za napačno". Zadnje gimnazijsko leto je minilo v znamenju priprav na maturo, intenzivneje pa se je Tina začela pripravljati na končni srednješolski preizkus znanja teden dni pred maturitetnimi izpiti. S pomočjo kave je ob knjigah prebedela marsikatero noč, največ časa pa je namenila ustnemu izpitu pri slovenskem jeziku, posvečenemu domači in svetovni književnosti.

Rezultati so tukaj, ji je sporočil eden od gimnazijskih prijateljev, ki se je kot Tina v pričakovanju rezultatov zbudil pred peto. Vpisovanju spletnega gesla je sledila tišina in napeto branje ocen. "Ni tako slabo," so bile prve Tinine besede, ki jim je sledilo olajšanje: "Naredila sem." Pravzaprav sploh ni bilo slabo, bilo je celo bolje od pričakovanega, se je nato na obrazu srednješolke pokazalo navdušenje. Z 28 točkami se je Tina namreč uvrstila med desetino letošnjih najboljših splošnih maturantov.

Podobno veselje je moralo spreleteti večino od 2500 maturantov, ki so v prvih desetih minutah po objavi rezultatov na spletu preverili svoj uspeh. Prva analiza obiska je namreč pokazala, da so si rezultate v večji meri ogledali najboljši maturantje.

"Najprej bom ocene sporočila na spletni razredni forum, da jih bomo s sošolci lahko primerjali med sabo, nato pa se bom odpravila nazaj spat," je Tina veselo tipkala na računalnik. Srednješolskih knjig ne bo metala v smeti, je dejala, ampak jih bo prodala naprej, berila in zgodovinske učbenike pa bo obdržala, saj ji lahko pridejo še prav. Se ji zdi, da je z uspešno zaključeno maturo opravila zrelostni izpit? "Ah, ne, ravno zadnjič smo se s sošolci pogovarjali o tem in ugotavljali, da so mnogi že pred maturo opravili vozniški izpit ali da so že nekaj časa v resni zvezi," je pomembnejše mejnike v času odraščanja pojasnjevala bodoča študentka. Tudi dodatnega znanja ji maturitetni izpit ni prinesel, saj se je bilo treba učiti vsa gimnazijska leta. Si je oziroma si še bo privoščila zaslužene počitnice? "Prek študentskega servisa sem si priskrbela počitniško delo v trgovini, kjer me pričakujejo tudi danes popoldne," je bil njen odgovor.