"Za oponašanje človeške hoje je potrebno ustvariti dinamičen stroj," je pojasnil profesor Florentin Woergoetter, "saj je pri človeku za hojo odgovornih veliko živcev in mišic, glavni možgani pa se vklopijo le ob posebnih priložnostih."

Robotiki so zato ustvarili Runbota, majhen, dvonožni stroj, ki se premika s hitrostjo treh človeških korakov na sekundo, kar je le malo počasneje od najhitrejše hoje človeka. Njegov osnovni program hoje so napisali znanstveniki iz vse Evrope, temelji pa na senzorjih, ki motorjem sporočajo, kako hitro oziroma kako močno naj delujejo.

"Ko Runbot prvič naleti na oviro, se spotakne in pade. Šele po padcu se robot zave, da je nekaj očitno narobe in takrat se vklopijo drugi senzorji ter procesorji, ki robotu povedo, da je nekaj pri hoji potrebno spremeniti," razlaga Woergoetter, ki pojasnjuje, da so te spremembe izredno natančne. "Prilagoditve motorike se merijo v milimetrih in milisekundah, zato smo morali pri tem robotu razviti zahtevno nevronsko mrežo, iz katere potem robot vleče informacije," še dodaja Woergoetter.

Znanstveniki bodo sedaj poskušali še izboljšati trenutni rezultat in narediti Runbota še bolj odzivnega. "Robota bomo povečali, ga naredili še pametnejšega in bolj prilagodljivega na njegovo trenutno okolje," je prepričan Woergoetter.