Britansko tožilstvo je danes potrdilo, da je Moskva zavrnila izročitev Lugovoja Veliki Britaniji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je povedal tiskovni predstavnik Downing Streeta, so ruske oblasti predlagale sojenje Lugovoju v Rusiji, vendar po mnenju britanskih tožilcev sojenje v Rusiji ne bi doseglo standardov nepristranskosti in pravičnosti.

Iz Brownovega urada so še sporočili, da Velika Britanija razmišlja o možnosti odziva na rusko odločitev.

Ruski mediji so že 5. julija poročali, da je rusko generalno tožilstvo uradno zavrnilo zahtevo Velike Britanije za izročitev Lugovoja. Generalno tožilstvo naj bi se pri svoji odločitvi sklicevalo na ustavno prepoved izročanja ruskih državljanov drugim državam.

Britansko tožilstvo je maja proti nekdanjemu agentu KGB Lugovoju vložilo obtožnico zaradi vpletenosti v umor Litvinenka, ki je novembra lani v londonski bolnišnici umrl zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem. Ruski predsednik Vladimir Putin je takrat izročitev Lugovoja zavrnil z besedami, da bi bila izročitev ruskega državljana protiustavna.

Lugovoj je zanikal krivdo in odgovornost za Litvinenkovo smrt pripisal Veliki Britaniji. Ruske oblasti so zaradi njegovih trditev, da so v umor vpleteni britanske tajne službe in ruski mogotec Boris Berezovski, uvedle preiskavo.