Včeraj se je omenjeni nekdanji kagebejevec (zdaj poslovnež, milijonar) odzval s senzacionalno trditvijo, da je Litvinenko delal za britansko obveščevalno službo MI6, ne samo to - MI6 naj bi bila vpletena v njegov umor.

Grešni kozel?

Na nenavadni tiskovni konferenci v Moskvi so Lugovoja vprašali, ali ima kakšen dokaz za to, da je za Litvinenkovo smrt v bistvu odgovorna britanska vlada (zunanji minister je politični gospodar MI6, ki deluje na tujem). Odgovoril je z eno samo besedo: "Imam!" Lugovoj je tudi trdil, da so ga britanske obveščevalne službe v preteklosti poskusile zaposliti in da ga zdaj Britanci hočejo narediti za grešnega kozla za Litvinenkovo smrt s tem, da ga spreminjajo v ruskega Jamesa Bonda.

"Poskušajo me opisati kot nekakšnega ruskega Jamesa Bonda, ki je skočil v jedrski reaktor in zastrupil svojega ruskega prijatelja, otroke in ženo. Vse to naj bi naredil sam. Pozabili so samo na motiv," je dejal Lugovoj. Se je Lugovoj od ponedeljka do četrtka sam spomnil teh in vseh drugih obtožb ali so mu pomagale ruske oblasti? Ima res kakšen dokaz ali je samo gledal preveč bondijad in ideje za svojo obrambo dobil iz pustolovščin Jamesa Bonda, ki ima licenco za ubijanje?

Litvinenko, ki se je 1. novembra lani v londonskem hotelu Millenium sestal z Lugovojem in njegovim poslovnim partnerjem (prav tako nekdanjim kagebejevcem) Dmirtijem Kovtunom, je hudo zbolel še isti večer, umrl je v agoniji 23 dni kasneje, in sicer za posledicami zastrupitve s smrtonosnim radioaktivnim polonijem 210. Na smrtni postelji je narekoval izjavo, v kateri je za svojo smrt, ki jo je pričakoval, obtožil (kot naročnika) neposredno predsednika Vladimirja Putina.

Vohunska zaposlitev

Lugovoj je na včerajšnji tiskovni konferenci v Moskvi tudi trdil, da so ga Britanci med njegovimi poslovnimi obiski v Britaniji poskušali zaposliti kot vohuna, da bi jim priskrbel gradivo, ki bi kompromitiralo ruskega predsednika Vladimirja Putina in njegovo družino. Lugovoj je ponudil tudi tri možne scenarije za Litvinenkovo smrt, potem ko je dejal, da sta bila oba (Litvinenko in Berezovski) agenta MI6. "Če britanske obveščevalne službe niso same umorile Litvinenka, je bil umorjen ali pod njihovim nadzorom ali z njihovim blagoslovom," je dejal Lugovoj, vseeno je dodal, da ne ve, kdo ga je umoril. "Umorila ga je ali MI5 ali ruska mafija, lahko pa je v ozadju umora Berezovski," je dejal. Nekdanji dvojni agent, ki je delal za KGB, vohunil pa za Britance Oleg Gordievsky, je ocenil, da so Lugovojeve trditve trčene fantazije.

Britanija se ni uradno odzvala na niz Lugovojevih obtožb in na zunanjem ministrstvu jih niso hoteli komentirati. Britanske varnostne obveščevalne službe so prepričane, da je Litvinenka umoril eden ali več nekdanjih ali sedanjih ruskih agentov in da njegov morilec ali morilci ne bi mogli priti v posest polonija 210 brez sodelovanje ruske državne ustanove.