Dvorana, kjer je bilo predavanje, je bila pretesna za vse radovedneže, v petkovi izdaji poroča zagrebški Večernji list. Žižek je po opisu časnika "bradat 58-letnik, nižje rasti, nekonvencionalno oblečen v majico, kavbojke in borolete". Žižek je na predavanju analiziral, zakaj "problem stalinizma ni bil v tem, da bi bil nečloveški, temveč da je bil preveč človeški".

Paradoks je razložil s tem, da so bili v stalinizmu ne glede na njihovo montiranost še potrebni procesi, medtem ko v nacizmu ni treba ničesar več dokazovati. Stalin je želel kulake likvidirati kot razred, nacizem pa iztrebiti Jude kot take. Žižek ostro nasprotuje relativizaciji nacizma in stalinizma, zakasneli antikomunizem je zanj resen problem, možnost razdelitve Evrope na vzhodno in bolj liberalno zahodno pa je prava katastrofa.

Žižek v pogovoru za časnik evocira spomine na svoj politični angažma pred 15 leti. Ugotavlja, da so imeli Slovenci nekaj uspeha na začetku tega obdobja, zdaj pa se mu zdi, da so na Hrvaškem dosegli neko višjo raven. Skrbi ga, navaja časnik, da se Slovenci spet vračamo v preteklost. Sprašuje se, zakaj se spet iščejo krivci v komunistih.

Po njegovem je logično - ljudje so nekaj pričakovali od kapitalizma, pa tega niso dobili, tako zdaj iščejo krivce. Glede možnosti za kakšno novo hladno vojno je hkrati optimist in pesimist. Dominacija ZDA se mu zdi preteklost. Njihova tragedija je v tem, da se obnašajo kot globalna sila, pa to v resnici niso več. Z eno nogo smo že v multicentričnem svetu.

V takšnih odprtih pogojih pa se šele lahko zgodi kaj novega. Svet potrebuje nova pravila. Manj so mu pri srcu politiki, ki so korumpirani. Najhujše pa je, ko se umetniki angažirajo v politiki. "To je Balkan!," pravi Žižek in dodaja: "Poveži pesnike in vojake, pa imaš balkansko vojno!".