Iz njegovih besed sledi, da sta se pred volitvami leta 2004 dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu, pri čemer je sam vrh hrvaške vlade organiziral mejne incidente, to pa naj bi potem vodja slovenske opozicije Janez Janša izkoriščal v predvolilnem boju, ko je takratni slovenski vladi očital, da ne zaščiti slovenskega morja.

Sova opozarjala na incidente

Že pred tedni smo po neuradni poti izvedeli, da je pred volitvami leta 2004 Sova na podlagi teh prisluhov slovensko vlado opozorila na incidente že dan ali dva vnaprej. Zadevo smo že pretekli teden preverjali pri Ropu, ki pa naših ugotovitev ni želel potrditi tako, kot je to storil včeraj na televiziji.

Po naših neuradnih informacijah naj bi se hrvaški premier Ivo Sanader in predsednik SDS Janez Janša leta 2004 v telefonskih pogovorih dogovarjala o organiziranju mejnih incidentov v Piranskem zalivu z namenom, da bi jih lahko Janševa stranka izkoriščala v predvolilnem boju.

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija Sova, ki je prisluškovala Sanaderju, naj bi njune pogovore prestregla in posnela. Te informacije je sinoči na TVS nepričakovano potrdil nekdanji predsednik vlade Anton Rop. Ko smo jih prejšnji teden preverjali pri Ropu, jih namreč ni želel komentirati. V kabinetu premiera Janše včeraj nismo dobili komentarja sinočnje Ropove izjave.

Vedeli so, kdaj bodo incidenti

Iz virov blizu Sove smo namreč izvedeli, da so slovenski obveščevalci na osnovi prisluhov Sanaderju takratni vladi vnaprej sporočali, kdaj se bo v Piranskem zalivu zgodil mejni incident, vendar vlada ni reagirala. Rop je včeraj zatrdil, da je bil v organiziranju incidentov udeležen sam vrh hrvaške vlade.

Predsednik parlamentarne komisije za nadzor tajnih služb Pavel Gantar (nepovezani) nam je pojasnil, kakšni bodo prihodnji koraki po Dnevnikovem razkritju tega, da se je v prisluhih Sove hrvaškemu premieru Ivu Sanaderju leta 2004 znašel tudi takratni vodja slovenske opozicije Janez Janša. Gantar meni, da je prvo in bistveno vprašanje, na katerega je treba odgovoriti, zakonitost delovanja Sove. Ni pa še znal napovedati, ali bodo poslanci od Sove zahtevali, da jim predoči prisluhe pogovorov med Sanaderjem in Janšo ter drugo gradivo, ki obstaja v zvezi z obveščevalnim pokrivanjem Hrvaške.

Pomembna je vsebina pogovorov

Sova ima zakonsko podlago za pridobivanje podatkov iz tujine, pomembnih za zagotavljanje varnostnih, političnih in gospodarskih interesov države. Te podatke lahko zbira o organizacijah, skupinah in osebah, ki s svojo dejavnostjo iz tujine ali v povezavi s tujino ogrožajo ali bi lahko ogrozile nacionalno varnost države in njeno ustavno ureditev. Če bodo torej poslanci pod Gantarjevim vodstvom želeli ugotoviti zakonitost ukrepov Sove, v katerih se je leta 2004 znašel tudi Janez Janša, bodo morali najprej preveriti vsebino pogovorov med Sanaderjem in Janšo. Če je šlo v pogovorih med njima za ogrožanje varnostnih in političnih interesov države, kar insceniranje mejnih incidentov zagotovo je, bo Sova uspela ubraniti svoje početje. Če pa utemeljenih razlogov ni bilo, bo to veliko težje. Zanimivo pa je, da Janez Janša na razkritje ni reagiral, kot bi pričakovali. Rekel je, da od Sove ne bo zahteval dodatnih pojasnil.

Srečanja kurirjev

Zagotovo je za poslovanje Sove v tistem času poleg nekdanjega direktorja Iztoka Podbregarja najbolj odgovoren takratni predsednik vlade Anton Rop. Podbregar je za Dnevnik že v soboto povedal, da je Sova delovala v tujini z različnimi sredstvi - tako s tehniko kot človeškimi viri - in da nikoli ni nadzorovala vodje slovenske opozicije. Anton Rop je o početju Sove in njenih izsledkih moral biti obveščen. Na naše vprašanje je odgovoril, da "tega nikakor ne morem komentirati". Rop torej ni zanikal, da bi se v Sovinih prisluhih znašel tudi Janez Janša, na naša podrobnejša vprašanja o razlogih za prisluhe pa tudi ni želel odgovarjati. Ko smo ga vprašali, ali je Sova spremljala dogajanje na južni meji, je odgovoril, da je "Sova poglobljeno spremljala okoliščine takratnih incidentov v Piranskem zalivu". To se sklada z našimi neuradnimi podatki o tem, da naj bi Sova posnela, kako se Sanader in Janša v poletnih mesecih leta 2004 pogovarjata o prihodnjih incidentih v Piranskem zalivu. V včerajšnji izjavi za TVS je Rop to še dodatno potrdil.

K temu gre dodati še fotografsko dokumentirana srečanja med ljudmi iz Sanaderjevega kroga z ljudmi iz Janševega kroga, ki so jih po naših podatkih leta 2004 naredili agenti Sove. V Sovi so ta srečanja poimenovali kot srečanja kurirjev. Ali so tako obsežne operacije Sove imele ustrezno zakonsko podlago? Anton Rop: "Po mojem vedenju je Sova v času mojega mandata delovala v skladu s svojimi pristojnostmi."

Zanimiv je najnovejši podatek, da je Sova po nastopu sedanje vlade kupila 14 mobilnih telefonov z napravami za kriptiranje glasu, kar zelo otežuje prisluškovanje. Po en takšen telefon so dobili premier Janša in izbrani pomembni ministri, druge pa je Sova obdržala v rezervi. Eden od teh telefonov naj bi v zadnjih dveh letih večkrat deloval na Hrvaškem. Zaradi enakega kriptirnega programa se lahko uporabnik tega telefonskega priključka varno pogovarja z nekaterimi člani slovenske vlade in tudi s premierom Janšo.