Kriminalisti preverjajo navedbe, ki jih je v svojih poročilih zapisala vladna delovna skupina pod vodstvom pravosodnega ministra Lovra Šturma. Gre predvsem za sume kaznivih dejanj v zvezi s porabo tajnega sklada Sove in črnega fonda, v katerega se je stekal denar od skupnih operacij Sove s tujimi partnerskimi službami. Ena takšnih operacij je bila prisluškovalna točka Sove in nemške službe BND na Slovenski cesti v Ljubljani.

Zaposleni odhajajo

Kakšen je uradni status pogovorov, ki jih opravljajo policisti, za zdaj še ni jasno. Ne vemo namreč, ali gre za informativne razgovore ali že za zaslišanja. Na policiji nam o tem niso želeli povedati nič, informacij ne bodo dajali do konca postopka. Poklicali smo nekdanjega direktorja Sove Iztoka Podbregarja, ki ga je minister Lovro Šturm v svojih poročilih posebej izpostavil. Podbregar nam je povedal, da se policisti pri njem doslej še niso oglasili, je pa ponovno dobil vabilo na sestanek s Šturmovo skupino. O naslednjih korakih se bo, kot pravi, posvetoval z odvetnikom.

Po izbruhu afere Sova je to tajno službo zapustilo kar nekaj uslužbencev. Ne gre za ljudi, ki so delovali v nekdanji komunistični tajni službi SDV, temveč za mlajše. Po naših podatkih jih je odšlo 13. Uradno podatka nismo uspeli preveriti, saj je Sova na naše vprašanje odgovorila brez navajanja številk: "Agencijo je letos zapustilo nekaj uslužbenk in uslužbencev. Nekateri med njimi so dobili službe tudi znotraj javne uprave".

V Sovi so se začeli sindikalno organizirati

V Sovi je bilo pred izbruhom zadnje afere okoli okoli 300 zaposlenih (uradni podatek ni znan), vlada je s posebnim sklepom že v začetku minulega leta odločila, da je treba to številko zmanjšati vsaj za 80 ljudi. Kmalu po tem sklepu so se začeli zaposleni v Sovi sindikalno organizirati, motila jih je predvsem negotovost, saj nikoli ni bilo jasno, kdo bo izgubil zaposlitev v agenciji. V najslabšem položaju so mladi uslužbenci, saj je zaposlitev starejših zakonsko bolj zavarovana. Odhod 13 mlajših delavcev v zadnjih treh mesecih naj ne bi bil povezan z vladnim načrtom po zmanjšanju števila zaposlenih, temveč z razmerami v Sovi, do katerih je prišlo po začetku dela skupine ministra Šturma.