***Je vlada v najresnejši krizi doslej? Povejte svoje mnenje!***

Prav tako pisma in očitkov v njem ni želel komentirati predsednik vlade in SDS Janez Janša. Dejal je le, da je bilo očitno namenjeno medijem in ne predsedniku SDS. Se je pa po naših informacijah Janez Janša na pismo včeraj že odzval in najpomembnejšim članom stranke poslal oster odgovor. Nekdanja državna sekretarka Andrijana Starina Kosem zagotavlja, da Janševega odgovora ni dobila.

Večer Avstrijcem?

Kot je razvidno iz pisma (v celoti ga objavljamo na www.dnevnik.si), se je Starina Kosmova odločila, da bo osvetlila svojo plat zgodbe zaradi poskusov osebne diskreditacije, ki jih je bila deležna po nedavnem imenovanju v nadzorni svet družbe Delo. V pismu nekdanja državna sekretarka največ pozornosti namenja prav medijskemu dogajanju. "Ne bom razlagala podrobnosti, kako je potekalo urednikovanje časopisa in kdo vse se je neposredno in posredno vtikal v delo Danila Slivnika (predsednik uprave Dela, op. p.). Lahko pa mi verjamete, da je to preseglo vse meje dobrega okusa in psihološkega dostojanstva. Ne nazadnje nismo boljševiki, ampak stranka, ki temelji na demokratičnih vrednotah. Sodu pa je izbila dno zahteva predsednika, da naj se Večer proda Avstrijcem. Menila sem, da je takšna nekritična prodaja tujcem nesprejemljiva," piše Andrijana Starina Kosem in nadaljuje, da ji je predsednik to zameril in prekinil komunikacijo z njo.

***Je vlada v najresnejši krizi doslej? Povejte svoje mnenje!***

Vizjakov pritisk

Občutki, da jo bodo poskušali odstaviti kot državno sekretarko in predsednico nadzornega sveta Kapitalske družbe (Kad), so se ji potrdili, ko jo je konec maja k sebi poklical minister za gospodarstvo Andrej Vizjak. Dejal ji je, da se je pogovarjal s predsednikom in da želi, da odstopi z obeh funkcij, čeprav je želela ostati nadzornica Kada, vendar je Vizjak v nasprotju z določili vladne uredbe o nezdružljivosti funkcij vztrajal, da mora ministrstvo imeti neposredni vpliv na Kad. "S Slivnikom nama je postalo kristalno jasno, da gre za maščevanje in da je samo še vprašanje časa, kdaj bova odstavljena. Da bi preprečila, da bi se Delo in Večer zlorabljala za politične in človeške diskreditacije in kadrovske čistke med starimi kadri, ki jih čedalje bolj izpodrivajo novi, do včeraj stranki povsem neznani obrazi, sva se odločila, da bova kljub tveganju, da bova očrnjena kot izdajalca, te namere prehitela in da bova obvarovala avtonomijo teh tiskanih medijev."

***Je vlada v najresnejši krizi doslej? Povejte svoje mnenje!***

Andrijana Starina Kosem ob tem zagotavlja, da bo njena "drža v Delu ostala demokratična in nevtralna", da ne bo prestopila k SLS (brat direktorja Pivovarne Laško, ki obvladuje Delo, Bojan Šrot namerava kandidirati za predsednika SLS, op. p.) ali postala element manipulacije pri formiranju nove LDS (pri pisanju gospodarskega programa LDS sodelujeta nekdanji direktor Pivovarne Laško Tone Turnšek in Matjaž Gantar, ki so ga pred dnevi opazili v enem od lokalov s Starina Kosmovo, op. p.), kot nekateri širijo govorice. "Ves čas od slovenske osamosvojitve sem ostala zvesta SDS in pomladni opciji... Seveda pa ločim med zvestobo desnosredinskim demokratičnim vrednotam in med zvestobo predsedniku kot osebi. Nikomur ne morem biti slepo vdana, tudi njemu ne."

Neresnična podtikanja

Kot neresnična je označila podtikanja, ki jih širijo njeni strankarski kolegi, da si je z manipulacijami pridobila milijardne koristi, sprašuje pa se, ali ni njena diskreditacija posledica iskanja dežurnega krivca za hitri upad priljubljenosti. Naslovnike je prosila, naj ne nasedajo propagandi zoper njo in naj ohranijo toliko svobode in dostojanstva, da si bodo sodbo o njej ustvarili sami, "ne pa od tistih, ki jo vsiljujejo s prišepetavanjem, s pisanjem pamfletov ali preko zvočnikov".

***Je vlada v najresnejši krizi doslej? Povejte svoje mnenje!***