Raziskava je bila opravljena na vzorcu 1080 anketirancev, kaže pa, da pri strankarskih preferencah vodijo Socialni demokrati. Če bi bile volitve v nedeljo, bi zanje glasovalo 21,2 odstotka anketirancev, sledi jim Slovenska demokratska stranka z 20,8 odstotka in Liberalna demokracija Slovenije z 10,1 odstotkom glasov.

Kresalova zaenkrat ima podporo javnosti

Večina anketirancev meni, da je Katarina Kresal primerna za predsednico LDS. Med tistimi, ki bi na volitvah namenili svoj glas LDS, jo podpira 55 odstotkov anketirancev, 28 odstotkov tistih, ki bi glasovali za LDS, pa ji nasprotuje. V Kresalovi predsednice LDS ne vidijo samo anketiranci, ki bi volili SLS in Nsi, medtem ko jo pozitivno ocenjuje tudi slabih 40 odstotkov anketirancev, ki bi svoj glas namenili SDS.

Največ možnosti imata pričakovano Pahor in Peterle

Če bi bile v nedeljo volitve za predsednika države, bi se v drugi krog prepričljivo uvrstila Borut Pahor z 29,3 odstotkov glasov in Lojze Peterle z 22,7 odstotki glasov. Neopredeljenih je bilo slabih 28 odstotkov anketiranih.

Kako se bo odločil Borut Pahor?

V primeru, da bi bil Borut Pahor na volitvah izvoljen za predsednika države in se umaknil iz strankarske politike, bi med tistimi, ki bi volili SD, kar 28 odstotkov anketiranih umaknilo svojo podporo stranki, še kaže raziskava agencije Odmevi. Vzorec za to vprašanje je zajemal 229 anketirancev.