39,2-odstotni delež anketirane populacije, ki ocenjuje, da je vlada pri svojem delu uspešna, je najnižji doslej, 51-odstotni delež ljudi, ki so v tem mesecu ocenili delo vlade kot neuspešno, pa je doslej najvišji. Vprašanje o uspešnosti dela vlade zastavljamo od januarja letos, v letih pred tem pa je anketni vprašalnik Vox populi vključeval vprašanje o podpori politiki vlade aktualnega premiera. Tudi v primerjavi s temi rezultati predstavlja 39,2 odstotka najnižjo izmerjeno vrednost pri podpori vladi od zime 2004, ko je sedanja vlada prevzela krmilo.

Domnevamo, da je na oceno o zmanjšani uspešnosti dela vlade vplivalo nezadovoljstvo pretežnega dela javnosti z vrsto dogodkov ali odločitev, ki so krojile politično življenje v zadnjem mesecu dni, od zapletov v parlamentu, medijih, kvarljivih operacijskih miz, socialnega nezadovoljstva v javnem sektorju do upravljanja z afero Sova, ki razgalja drobovje nacionalnega varnostnega sistema.

Drnovšku gledajo skozi prste

V povezavi s to afero in Sovinim nakup letalske vozovnice za zdravilca predsednika republike smo v anketo vključili tudi vprašanje, kdo naj nosi stroške zdravljenja najvišjih državnih funkcionarjev. 52,1-odstotna večina odgovarja, da naj si stroške zdravljenja plača vsak sam, 28,1 odstotka respondentov je menilo, da naj bi stroške zdravljenja tem funkcionarjem plačevala država, 16,7 odstotka pa je bilo odgovorov, da naj se v teh primerih stroški delijo po načelu pol - pol. Seveda je stališče večine, da naj si tudi najvišji državni funkcionarji sami plačujejo zdravljenje, v nasprotju s prav tako prevladujočim stališčem javnomnenjske večine, ki se ji nakup letalske vozovnice za Drnovškovega zdravilca ne zdi sporen. Podatki kažejo, da je med temi največ, to je 43 odstotkov, takih, ki sicer menijo, naj si državniki sami plačujejo stroške zdravljenja. Očitno je, da javnost, ki je imela priložnost, da od blizu spremlja razvoj in zdravljenje bolezni predsednika republike, z njim sočustvuje in zato za Drnovška uporablja drugačna merila, kot jih zagovarja pri drugih vodilnih politikih oziroma državnikih.

Napredovanje Socialnih demokratov

Pretežno nezadovoljstvo z načinom upravljanja javnih zadev se v tokratni anketi odslikava v vseh treh segmentih vprašalnika ankete Vox populi: tako poleg nižje ocene uspešnosti dela vlade v tem mesecu beležimo opazne spremembe na lestvici priljubljenosti politikov in - ob stagnirajoči podpori vodilni vladni stranki SDS - ponovno krepitev SD. Pravzaprav so Socialni demokrati v mesecu maju edina stranka, ki je napredovala pri merjenju politične preference, podpora preostalim strankam pa se ni pomembneje spremenila (z izjemo NSi). SD je med opredeljenimi volilci v maju pridobila šest odstotnih točk in je s 43,3 odstotka volilne podpore med opredeljenimi daleč najmočnejša politična stranka. SDS ima v isti strukturi volilcev 30-odstotno podporo, LDS pa 10,8 odstotka glasov. V desnem delu političnega spektra je opazna velika razdalja med SLS in NSi. Medtem ko ima prva stranka 5,1 odstotka podpore med opredeljenimi volilci, pa NSi za njo zaostaja za trikrat.

Povprečna ocena dela državnega zbora je v mesecu maju 2,98 (na petstopenjski lestvici).